Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krypoxbär

Krypoxbär, Cotoneaster dammerigruppen 'Coral Beauty' är Månadens Växt i september 2001

BUSKAR MED FÄRGSTARKA BÄR PIGGAR UPP HÖSTTRÄDGÅRDEN

Som marktäckare eller inympad på stam, dagens krypoxbär kan användas på många sätt. Med sina vackra röda bär är de en färgglad höstprydnad och har valts till Månadens Växt i september.

Olika slags oxbär har en lång tradition i svenska prydnadsträdgårdar och i södra Sverige finns också vildväxande arter. Det vetenskapliga namnet är Cotoneaster där cotonea står för en kvittenliknande växt och aster i växtnamn betyder vild, ej odlad.

Våra trädgårdars oxbär har också något mycket ursprungligt över sig, även när de är förädlade. De finns som yviga buskar, små träd eller som krypande marktäckare. Särskilt de krypande har blivit mycket omtyckta på senare tid för att de är så användbara såväl i trädgårdar som till allmänna planteringar.

Det mest populära krypoxbäret är Cotoneaster dammerigruppen 'Coral Beauty' eller Cotoneaster suecicus som det emellanåt kallas. För sin behändiga form och sina många användningsområden och för de glada röda bären har växten valts till Månadens Växt i september. Ett bra val kommer alla att upptäcka, som besöker trädgårdsbutiker för att ta sig en titt på den pigga busken.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det finns flera slags krypoxbär att välja på och ´Coral Beauty´ är det nättaste av dem Den har en lågväxande dvärgform och grenarna ligger tätt utefter marken men höjer sig delvis i bågar som blir 25-30 cm höga. Plantorna står gröna året om med små ovala och glänsande gröna blad. De blommar mycket rikligt i juni med små vita blommor. Och sedan kommer de lysande orangeröda bären, utspridda som pärlor längs de långa grenarna. De sitter kvar över vintern och fram till nästa vår.

I slänt och kruka
Krypoxbär passar in på alla ställen där man vill ha en året-om-grön marktäckande plantering. Man kan täcka in stora ytor med dem och särskilt i offentliga planteringar är krypoxbär uppskattad för sin tålighet mot slitage. Man kan ah dem på plan mark, där de bildar böljande mattor eller för att täcka en slänt, som är svår att vårda. Man kan också sätta krypoxbär en och en i ett stenparti eller i krukor.

Det allra senaste är att ha krypoxbär inympade på stam. Upphöjda en bit upp i luften kommer deras sirligt hängande grenar verkligen till sin rätt. I en elegant kruka med en passande täckplanta kring krukkanten, så bildar de ett uppmärksammat växtsmycke på varje balkong, altan eller terrass. Och fägringen står sig hela hösten ända tills vinterkylan gör att krukan måste packas in i ett skyddande material eller tas in.

Krypoxbär är härdig till zon III. Den föredrar sol eller halvskugga och trivs bäst i fuktig och näringsrik jord. I större planteringar täcker en planta snart en kvadratmeter mark, så man bör inte sätta dem för tätt. Beskärning behövs inte men man tar bort fula och skadade grenar.


Med sina vackra röda bär är krypoxbär Cotoneaster 'Coral Beauty' en färgglad höstprydnad i många slags planteringar, även som balkongväxt på stam i kruka.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB