Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krukväxter utomhus

För många är krukväxter något man har på fönsterbrädan. Danske trädgårdsexperten Claus Dalby visar hur han använder krukväxter utomhus och berättar att han gärna kombinerar dem till små stilleben.

Inspiration från Floradania

Under ett antal år har framför allt de större utomhuskrukorna varit i fokus för intresset, men nu slår Claus Dalby ett slag för de mindre krukorna – de som får plats även på en liten balkong. Här bjuder han på tips och idéer och berättar hur man kan skapa stämning utomhus med krukväxter:

Använd olika krukor

Claus Dalby berättar: När jag planterar i krukor väljer jag olika former och material som är nära besläktade med varandra. Jag är till exempel väldigt förtjust i betong, eftersom det ger ett osminkat intryck som jag tycker passar bra till utomhuslivet.

#Krukväxter att ha utomhus#

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Nedan nämner Claus Dalby några krukväxter som han tycker passar ypperligt utomhus under sommartid och som han gärna använder sig av för att skapa vackra stilleben i trädgården eller på balkongen.

Krukrosor klarar sig fint utomhus, och om du hela tiden nyper av de vissna blommorna och ser till att gödsla, så kan du få dem att blomma hela sommaren.

Campanula eller karpaterklockan är vi många som är förtjusta i och den är verkligen en utmärkt krukväxt. Börjar karpaterklockan se lite tråkig ut så är det bara att klippa ned den till hälften och sedan vattna och gödsla flitigt, så är blomningen igång igen efter en månad.

Lavendel eller den sydeuropeiska skärmlavendel har på senare år blivit alltmer populär som krukväxt. Som sådan är lavendeln alldeles fantastisk. Dock lönar det sig inte att plantera ut lavendel i trädgården, för den överlever inte vintern.

Hortensia är en populär krukväxt, det råder det ingen tvekan om, och när man ser de vackra blommorna i olika färger så förstår man lätt varför.

Marguerit är en klassisk sommarblomma som idag finns i många förädlade sorter. Det betyder att margueriten blommar mycket länge och att den har ett synnerligen vackert bladverk.

#Kom ihåg gödsel#

Om man vill ha blommande och friska krukväxter är det viktigt att ge dem gödning, och det gäller oavsett om krukväxterna står inom- eller utomhus. Man blandar helt enkelt i flytande krukväxtgödning i vattenkannan. Det är också en bra idé att ge krukväxten en något större kruka än den som den stod i från början, och att plantera i näringsberikad krukjord.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB