Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kristi törnekrona

Lyckad integration av nydanskar hos världens störste producent av Kristi törnekrona
Euphorbia milii

Bakom Gartneriet Hjortebjergs stora produktion av Euphorbia milii och Saintpaulia för den internationella marknaden står de skickliga och engagerade medarbetarna. Många av dem är nydanskar och är en del av historien om vällyckad integration på det toppmoderna danska trädgårdsmästeriet.

Steen Thomsen, delägare i trädgårdsmästeriet, visar oss runt på Gartneriet Hjortebjerg I/S.

När en del av FNs flyktingkvot hamnade på norra Fyn för några år sedan, såg trädgårdsmästaren det som en naturlig plikt och en utmaning att medverka till integrationen av flyktingar på arbetsmarknaden. "Om vi inte gör en insats och erbjuder invandrarna jobb, vem ska då göra det? Vi måste ta vårt ansvar", poängterar Steen Thomsen. Därför erbjöds nydanskarna hjälp till utbildning och jobb på trädgårdsmästeriet.

Först var det irakier, sedan kom det flyktingar från Balkan och Bosnien. De senaste kommer från Burma. Idag kan man dra slutsatsen att integrationen har varit en stor framgång såväl för trädgårdsmästeriet som för nydanskarna. Man har lyckats utbilda och behålla de nya medarbetarna och det har varit fördelaktigt för trädgårdsmästeriet att få in människor med olika kulturell bakgrund. Inte mindre än tio nydanskar har fått fast anställning och flera är löpande i praktik. Arbetet har blivit en viktig del av nydanskarnas identitet.

Förutom de skickliga danska medarbetarna har trädgårdsmästeriet nu även många motiverade och välutbildade nydanskar hos sig. Det viktigaste i integrationsprocessen är att nydanskarna ska lära sig danska snarast möjligt eftersom det är företagsspråket. Därför uppmanas nydanskarna att gå till undervisning i danska på dag- eller kvällstid.

En nydanska gör karriär
Steen Thomsen presenterar Emira Halilovic från Bosnien. Förutom att vara mentor för nydanskarna på trädgårdsmästeriet är Emira en synlig och konkret förebild. Hon förstår problemen som flyktingar som kommer till Danmark har, för hon har själv gått igenom den frustrerande integrationsprocessen. Därför hjälper hon dem om de har svårigheter vid kontakten med myndigheterna. Hon ser också till att nydanskarna informeras om arbetstagarnas rättigheter. Själv har hon tagit sig igenom integrationsprocessen med bravur och hennes väg visar att det är möjligt för nydanskar att bli chefer på danska arbetsplatser.

Den energiska kvinnan, som har en kandidatexamen i skogsbruk från Bosnien, är numera avdelningschef på Gartneriet Hjortebjerg och tycker om att producera levande växter. "I Bosnien hade vi inte så många olika krukväxter", berättar Emira, "men jag hade i alla fall 7-8 olika saintpaulior!" Emira tycker fortfarande om att ha levande, gröna växter där hemma. "Fast jag glömmer ofta att vattna dem. Därför har jag mest kaktusar och andra tåliga växter som överlever en uttorkning", säger Emira leende.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

En suckulent från Madagaskar blir till sex miljoner
Därför är det inte så konstigt att Emira trivs på Hjortebjerg på mer än ett sätt. Inne i växthusen faller blicken genast på de stora, imponerande ytorna i vitt, gulgrönt, krämvitt och rött. Färgytorna visar sig vara "levande tavlor" bestående av ett otal blommande Euphorbia milii. Den tåliga suckulenten, som växer vilt i torra områden på Madagaskar, står här som mycket frodiga krukväxter redo att skickas ut i världen.

"Många års produktion och utveckling har lett till att Gartneriet Hjortebjerg idag är den störste globala leverantören av Euphorbia milii med en årlig produktion på mer än sex miljoner exemplar", förklarar Steen Thomsen och tillägger att trädgårdsmästeriets förädlingsarbete gör att det ständigt kommer ut nya sorter på marknaden. Det har kommit fem nya sorter i år, med ännu bättre hållbarhet, av Kristi törnekrona som suckulenten också kallas på grund av den trädliknande, upprättväxande stjälken.

Trädgårdsmästeriets andra kultur är den lilla tropiska Saintpaulia ionantha med sina ludna, hjärtformade blad. Saintpaulia ionantha finns i milda pasteller och starka lila blomfärger. Mer än två miljoner växter skickas varje år ut från Gartneriet Hjortebjerg.

Gartneriet Hjortebjerg I/S
Gartneriet Hjortebjerg I/S ligger i Hjortebjerg i det nordvästra hörnet av Fyn i Danmark. Det välskötta trädgårdsmästeriet ägs av Jørgen Thomsen och sönerna Steen, Alex och Gert Thomsen som är tredje generationen på trädgårdsmästeriet som grundades 1933. På den tiden bestod produktionen av frukt och grönsaker och under åren kring andra världskriget av något så ovanligt som tobak! Idag omfattar det toppmoderna trädgårdsmästeriet 45 000 m2 under glas. Den modernaste avdelningen är Nordlys på 10 000 m2 som består av mobila bord som flyttas runt helt automatiskt av fyra datorstyrda kranar. Avdelningen kommer att byggas ut med ytterligare 5 000 m2 under det kommande halvåret.

Euphorbia milii
Euphorbia milii är en klassisk och hållbar krukväxt som säljs året runt. Den tåliga suckulenten är lättskött och tar inte skada av att torka ut. Tvärtom gynnar det blombildningen hos växten som föredrar en varm och ljus plats. De många, vackra blomställningarna kommer högst upp på växten och består av två hopväxta, färgade högblad som omgärdar de små riktiga blommorna. I Tyskland är Euphorbia milii populärast på hösten medan våren är huvudsäsong i södra Europa. Det beror på att suckulenten framförallt planteras utomhus i rabatter och krukor. Det går även att plantera ut Euphorbia milii i Nordeuropa i juni, juli och augusti på en varm plats i lä.

Sortnamn inom Euphorbia milii
I början blev de nyutvecklade Euphorbia milii-sorterna uppkallade efter grekiska gudar. Men namnen var svåra att uttala för amerikanerna. Då bestämde man sig för att i stället uppkalla de nya sorterna efter något som låg amerikanerna varmt om hjärtat, nämligen bilar! Därför kan du köpa en Pink Cadillac som är en ny, storblommig Euphorbia-sort med kraftigt växtsätt och chockrosa blomställningar eller en Red Mustang som kännetecknas av blomställningar lika röda som den allra rödaste Mustang!

Saintpaulia ionantha
Det går att köpa den klassiska saintpaulian året runt och den sprider glädje med sina många blommor. Saintpaulia växer som undervegetation i den afrikanska regnskogen. Därför ska den stå ljust, men inte i direkt sol, och hållas konstant fuktig. Det bästa är att vattna den tropiska växten på fatet med ljummet vatten.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Flyckad_integration.jpg)


Kristi törnekrona
Euphorbia milii


Kristi törnekrona
Euphorbia milii


Kristi törnekrona
Euphorbia milii

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB