Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kretsloppsburk rymmer längtan

**Låttas tyck&tänk** Jag tittar ut på den snötäckta trädgården och suckar. Just nu fungerar den främst som en påminnelse – om att den där sommartiden kommer, så småningom. Om alltför många månader.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Det är i och för sig fint att titta på en trädgård som är halvt eller helt begravd i snö, men det är inte riktigt en plats där jag vill spendera min tid. Så det får vara en plats att titta på. Och knappt det faktiskt, med tanke på hur tidigt det blir mörkt. En plats att längta efter.

Under tiden får man väl göra det bästa av situationen. Mata småfåglar och pynta med ljusslingor och prydnader. Jag har prismor från gamla kristallkronor och julgranskulor av plast i äppelträdet. Jag misstänker att julgranskulor producerade för inomhusbruk egentligen inte riktigt tål vindarna i Malmö. Men jag provar i alla fall. Går det så går det. Annars kanske man skulle kunna hänga dem i samma typ av nylonnät som talgbollar kommer i − när talgbollarna är uppätna.

Gör en kretsloppsburk

Som tur är misstänkte jag i förväg att jag skulle sakna trädgården i vinter. Så innan snön kom konserverade jag en liten, liten bit i en glasburk. Jag inredde en kretsloppsburk med lite jord, en liten tuva gräs, ett par små ogräs och en daggmask (man skulle också kunnat ta en gråsugga).

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Om man vill göra en kretsloppsburk när snön redan ligger djup och det är svårt att gräva fram lämpliga växter kan man så frön eller plantera en eller ett par små miniatyrkrukväxter. Man ska bara tänka på att välja växter som inte kommer att växa sig för stora. Det är inte nödvändigt att ha något djur i burken.

Jag la ett ca 3 centimeter tjockt lager jord i botten av min burk, planterade växterna och la i ett par stenar, och så masken. Sedan vattnade jag med knappt en deciliter och satte på locket. Burken ska stå ljust men skyddad från direkt solljus. Om man har riktig tur och får till en bra balans kan den överleva i flera år utan att man öppnar locket. Men innan dess får man verkligen hoppas att blomstertiden är tillbaka i trädgården!

Efter jul och nyår filosoferar Låtta vidare om trädgården.

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta Vikten av att välja ett träd! Det blir som det blir

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB