Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Konvaljer till jul

En kruka ljuvliga, vita iskonvaljer är väl det härligaste och mest väldoftande du kan tänka dig till jul!

Av Sylvia Svensson

Iskonvaljer är detsamma som liljekonvaljer, Convallaria majalis, men iskonvaljer har med hjälp av kylbehandling lurats att blomma till jul. Förr lades de i is, därav namnet, numera använder man kylanläggningar.

Att driva iskonvaljer för att blomma under helgerna är en procedur som tar lång tid. Drivningen är mycket tidskrävande och man måste starta redan under hösten föregående år.

Lyckligtvis finns det iskonvaljer att köpa i blomsterhandeln så här före jul. Det kan vara en bra idé att beställa dem i förväg för att vara säker på att få tag i några!

Antingen köper du en kruka helt färdigdrivna iskonvaljer som redan är knoppiga eller till och med blommar. Ett annat alternativ är att köpa groddar som planteras några veckor före jul.

Att driva groddar Om du vill köpa groddar, fråga efter dem i blomsteraffären cirka 6 veckor innan önskad blomning. Det kan dock finnas fördrivna groddar som inte behöver så lång tid utan blommar redan efter 2-3 veckor.

Plantera dessa groddar i lätt blomjord och täck med fuktig mossa. Plantera groddarna tätt tillsammans så att det blir en snygg effekt. Groddarnas översta del ska precis synas ovan jord. Vattna igenom krukan.

Håll sedan mossan fuktig genom att spreja den med blomspruta med jämna mellanrum.

Lägg på en mörk "hatt" och ställ krukan i sval rumstemperatur. Vattna och se till att mossan inte torkar ut. När groddarna har kommit upp ur mossan cirka 5 cm, ta av hatten och ställ krukan vid ett ljust, svalt fönster till exempel så groddarna får utveckla sina blommor.

Efter blomningen Efter blomningen ska liljekonvaljerna skötas vidare så svalt och ljust som möjligt fram till våren. Då kan de planteras ut i trädgården för att sedan blomma om år efter år. De blommar dock inte om samma år som de planterats.

Tänk på om du har småbarn eller nyfikna katter eller hundar att liljekonvaljer är giftiga!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB