Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kompostsystemet 2

Kompostsystemet där trädgårdsodlingen och hushållskomposteringen är ett.

I vårt fall odlar vi en torr Sörmlandsbacke med 20 cm matjord på pinnmo. Här är torkan den värsta fienden eftersom äppelträden tar bort det mesta vattnet. Vi har uppfunnit vattensängen som innebär att vi gräver bort matjorden ca 1x5 m, lägger en plastpresenning i botten samt ett perforerat dräneringsrör. I denna plastbassäng gör vi oss av med allt material Kvistar och ris, trädgårdsavfall, halvkomposterat hushållsavfall, löv. Vi odlar sedan potatis i denna första året och när den är skördad läggs jorden tillbaka ovanpå.

Nu är sängen "laddad" med växtnäring för många år framåt och skall inte röras, bara odlas. Vatten tillförs genom det perforerade dräneringsröret. På detta sätt har vi kunnat höja avkastningen från denna magra mark till minst det dubbla. Som underhållsgödling använder vi gräsklipp från en uringödslad gräsmatta men det är en annan fråga.

Vi har vårt komposteringssystem med en överbliven sopsäckbehållare som isolerats med frigolit. I denna har vi en sopsäck av plast och i detta ett perforerat dräneringsrör för ventilation. I denna lägger vi hushållsavfallet under vinterhalvåret förpackat i komposterbara soppåsar.

Vinterkomposten brukar frysa efter jul och då är det praktiskt att kunna byta säck när det blir fullt även om den är frusen. När den tinar kommer den att gå igång igen.

Jorden läggs tillbaka och så gör man en ram av bräder att lägga glas på.

Till midsommar är potatisen färdig


Foto: Bertil Dahlby

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB