Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Komposteringstips

  • Trädgård

Nu ska ni få vårt bästa komposttips. Det är vanligt med klagomål på att det är jobbigt att kompostera och att det luktar. Denna modell har vår familj provat i 8 år och på två platser, Örebro och Halmstad, med bra resultat.

Av Lotta Kihlberg

Vi har en kompostbehållare av nät 1,5 x 1,5 m i fyrkant. I den lägger vi endast trädgårdsavfall, löv, frukt, ogräs mm. Hushållskomposten är en tät behållare med löstagbar framsida. I den lägger vi avfall från köket och blandar med löv. På hösten ser vi till att den bara är fylld till 1/3 med gammal kompost och lägger då i ett rejält lager torra löv. Komposten fryser på vintern men eftersom löven ligger överst kan vi hela tiden täcka det nya materialet efterhand. På våren rör vi om ordentligt och får fart på systemet.

När hushållskomposten börjar bli full gräver vi ett stor hål i trädgårdskompostens mitt och öser över hela härligheten dit. Så lägger vi tillbaka trädgårdskomposten ovanpå och gissa vilken fart det blir på komposten. När det närmar sig hösten har det mesta i komposten brutits ner och vi sållar och använder det i odlingarna. Övrigt blir kvar i komposten och får ett år till på sig att bli färdigt.

Fördelen med detta system är att det tar liten plats. Hushållskomposten är inte intressant för inkräktare när den hamnar i trädgårdskomposten eftersom den då är ganska nedbruten. Eftersom vi använder löv som inblandning i kökskomposten har vi inga kostnader för strömaterial och blandar vi bara in det nya varje gång så blir det ingen lukt. Jag har kollat med grannarnas känsliga näsor...

Jag hoppas att våra erfarenheter och idéer kan skapa mera glädje kring ämnet kompostering. Det går att göra det enkelt.

 

 

Komposteringstips.
Christina Alvner