Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klassiska julstjärnor

De klassiskt röda julstjärnorna är nästan ett måste i våra hem när det går mot vinter och juletider. Julstjärnor finns även i fler färger, och att arrangera denna omtyckta blomma på lite annorlunda vis kan bli mycket vackert!

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Tillsammans med pelargoner och hortensior är julstjärnorna mer rätt än någonsin tidigare. I de av oss svenskar så älskade ”vita” hemmen lyser de upp som de stjärnor de är, och i de mer ombonade hemmen höjer de också trivselfaktorn markant.

Julstjärnan skapar stämning

Det är alltid bra med lite inspiration och tips kring hur julstjärnan kan användas för att skapa advents- och julstämning, och du får även veta några enkla knep som gör att de står vackra hela julen.

#Julstjärnan i våra ljusa hem#

Många svenska hus har stora fönsterpartier och övervägande vit inredning och här ser lätt en ensam julstjärna bortkommen ut. För att skapa effekt är det bättre att placera ett antal julstjärnor, gärna i större storlekar, tillsammans. Deras färger kan med fördel förstärkas med starka färger på krukorna. Ställ julstjärnorna i rad eller i grupper!

Det går också utmärkt att leka med julstjärnorna genom att placera dem i till exempel en presentförpackning, antingen för att du vill ge bort dem eller för att det blir extra vackert hemma hos dig. Lite mer glamour och kitsch får du genom att smycka julstjärnorna med glitter i guld eller silver.

Pyssel med julstjärnor • Att sätta en julstjärna i en strut är både oväntat och charmigt. Strutarna kan hängas på en gren, i fönstret eller i julgranen. I strutarna kan julstjärnan antingen placeras i en liten glaskruka eller i ett litet rör som snitt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

• Stickade eller virkade krukor till julstjärnan – helt oemotståndligt! Att sticka och virka är en perfekt avkoppling som också har lite mormorsstämpel. Passar perfekt till julstjärnor.

• Placera julstjärnan tillsammans med omtyckt pyssel under en glasskål – ren, tomte, ängel, bara fantasin sätter gränserna! Här är det detaljerna och kombinationerna som är det viktigaste, blanda det som gör dig glad och gärna det lite galna.

• Ställ julstjärnor tillsammans på en tavellist, hyllkant eller ett bord tillsammans med ljus. Det blir personligt och spännande att blanda krukor i olika material och storlekar, olika färger på julstjärnorna och kanske även sätta någon julstjärna som snitt i en vacker glasskål.

• Snitt – julstjärnor gör sig väldigt bra som snitt. Placera stjärnorna i vackra glas och vaser och ställ där du vill skapa julstämning.

• Strö glitter på julstjärnorna. Det är kanske inget för den sparsmakade, men det är roligt för barnen och passar perfekt för dig som vill ha lite mer spektakulära julstjärnor.

Välja rätt planta vid inköp

Att välja rätt planta är viktigt. Välj en julstjärna som inte har några synliga skador och som har ett friskt och tätt bladverk samt fina blomknoppar. Välj också en julstjärna som är ordentligt vattnad och har stått skyddad i butiken. När julstjärnan är betald slår du in den i papper som skydd mot drag och kyla på vägen hem. Julstjärnor är köldkänsliga, så var gärna lite extra noggrann med det.

#Julstjärnan - placering och skötselråd#

Julstjärnor kan placeras nästan överallt i huset där du vill ha färg och liv. Tänk bara på att julstjärnor inte tycker om drag, vare sig om det är kallt eller varmt drag, som till exempel från ett oisolerat fönster eller ett element. Allra bäst trivs julstjärnor om de placeras ljust och i en temperatur mellan 15 och 22 grader.

Julstjärnan tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att plantan står i vatten. Törstsymptom, såsom slokande blad, botas snabbt med en liten skvätt vatten. Under blomningstiden är det lagom att vattna julstjärnan några gånger i veckan.

#Få din julstjärna att blomma om#

Är du riktigt ambitiös kan du försöka få din julstjärna att blomma om. När den har blommat över sköter du den över sommaren som en vanlig grön krukväxt med regelbunden vattning och regelbunden näringstillförsel. För att julstjärnan ska blomma om till nästa jul behöver den ett speciellt förhållande mellan ljus och mörker. 6-7 veckor före önskad blomningstidpunkt behöver julstjärnan 14 timmars obruten natt och ljusa dagar. Med 14 timmars obruten natt menas 14 timmar av kompakt mörker - inte helt lätt att lyckas med!

Om julstjärnan Julstjärna heter på latin Euphorbia pulcherrima, och det betyder en buske med mjölksaft som är mycket vacker. Julstjärnans blommor är, i motsatt till vad många tror, inte den färggranna stjärnformade toppen utan de små runda knopparna i mitten på toppen. De röda bladen, som liknar kronblad, är i själva verket något som kallas för högblad. Julstjärnan finns i mängder av olika färger; röd, vit, rosa, aprikos, marmorerad samt tvåfärgad samt i många olika kvaliteter. Främst används julstjärnan i advent och jul som stämningshöjare, men det är fullt möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, fast då främst som grön växt.

Julstjärnans historia Julstjärnorna kommer ursprungligen från Mexiko där de kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun. Julstjärnans ”blod” är dock inte rött utan består av en vit mjölksaft. Den vita mjölksaften är mycket fantasieggande hos barn och kan användas för att väcka deras intresse för naturvetenskap, men tänk på att växtsaften är mycket irriterande för huden. Engångshandskar i plast är att rekommendera om blomman ska undersökas närmare av ivriga små händer.

Rosa stjärna - princettia Vill du läsa om den rosa stjärnan som också finns i handeln under höst och vinter hittar du en artikel här: Rosa stjärna -princettia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB