Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Kejsarkrona

  • Trädgård

Forskning och förädling av en nästan doftlös kejsarkrona. Även om kejsarkronan Fritillaria imperialis är ståtlig och vacker har den en genomträngande odör som den är känd för.

I Holland har kejsarkronan fått smeknamnet "stinkande liljan".
I Holland har kejsarkronan fått smeknamnet "stinkande liljan".

Från Blomsterfrämjandet

Man brukar säga att den stinker som en räv.

I Holland har kejsarkronan fått smeknamnet "stinkande liljan".

I ett laboratorium på University of Wageningen studerades vävnaden i kejsarkronans lökar. Man gjorde det för att bestämma den kemiska strukturen för hur substansen såg ut som producerades i löken. Det här försöket gjorde man för att kartlägga odören. Typen av odör var också grundläggande.

Resultatet av försöket gjorde att det blev lättare för förädlarna att noggrannare selektera fram en nästan doftlös kejsarkrona

 En annan intressant iakttagelse från laboratoriet var att man också kunde duplicera odören i stora mängder. Med den här iakttagelsen skulle man kunna ta fram medel att stryka ut på gräsmattor, på golfbanor och andra områden där man vill undvika mullvadar, mullvadshål och mullvadshögar.

Problemet med mullvadar kvarstår dock eftersom mullvaden endast flyttar på sig.

Mullvaden är numera en väl skyddad djurart eftersom man i många EU-länder inte får använda mullvadsfällor längre.

Med tekniken som användes i den här undersökningen kan man också erbjuda möjligheter för att undersöka odörer på andra starkdoftande blomsterlökar som hyacinter och liljor.

    

Kejsarkrona Rubra
Kejsarkrona Rubra
Fritillaria imperialis

Kejsarkrona Aurora
Kejsarkrona Aurora
Fritillaria imperialis

Kejsarkrona Lutea
Kejsarkrona Lutea
Fritillaria imperialis