Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kanna som rumsväxt

Denna vinter har jag gjort ett litet, oplanerat experiment med att ha kanna som rumsväxt!

När det i höstas var dags att "natta" kannan, höll den som bäst på att komma med en kraftig blomsterstjälk med massor med knoppar! Jag hade ju inte hjärta att klippa av den hoppfulla stjälken, utan lyfte helt enkelt in hela krukan på vardagsrummets blomsterbord.

Det finns en växtlampa med ett kompaktlysrör över bordet. Lampan är den gamla, utmärkta större modellen av "Flitiga Lisa" med kompaktlysrör, alltså en lågeneriglampa. "Flitiga Lisa" har en spegelreflektor på insidan, så den spridet ljuset väl. Sådana lampor såldes för sådär 15 år sedan lite varstans, men numera kan man påträffa dem enbart på loppis och auktioner e.d. Verkligen synd att tillverkningen verkar ha avslutats! Hoppas den kommer igen!

När kannan väl hade kommit in, försökte jag tillgodose dess behov av fuktigare luft som den vant sig vid under utomhusvistelsen, genom att duscha den varje dag med en blomspruta. Den verkade trivas med det och så småningom minskade jag duschningarna till några gånger per vecka. Kannan fick en rymlig ytterkruka med lecakulor i botten för att hålla fuktigheten högre.

Kannan fortsatte att utveckla knopparna och blommade fint inomhus. Och sedan gjorde den ytterligare två blomstjälkar! Nu kommer det nya blad från roten, så den har inte alls tänkt att gå i vila, trots att den bara har fått vatten under vintern, ingen näring alls! Snacka om växtkraft!

Om en månad, i mitten på februari, har jag tänkt att byta jord och så småningom ska jag börja gödsla till våren.

Så det går tydligen att övervintra en kanna inne i bostaden om man tillgodoser ljusbehovet!


Kanna 'Pretoria' och vit amaryllis


Kannan blommar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB