Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kameliablommande vårazalea

Nu när julen är förbi och januarimörkret vilar över oss vill vi gärna ha ljusa, fräscha växter i våra fönster. En ny sorts vårazalea med det asiatiskt klingande namnet AIKO kan kanske vara något?

Inspiration från Blomsterfrämjandet

En ljuvlig nyhet i vårsortimentet är den kameliablommande vårazalean AIKO, ett resultat av flera års förädlingsarbete. En belgisk odlarförening initierade det hela och målet var att ta fram en ny, annorlunda och hållbar azalea. 2010 vann AIKO priset som bästa nyhet på Blomsterutställningen Floralien i Gent, en utställning som hålls vart femte år.

Vårazalea med unika blommor

AIKO är en revolutionerande nyhet i azaleasortimentet tack vare sina fantastiska blommor. Blommorna har ett unikt utseende: de är dubbla och ser ut som små kameliablommor. AIKO azaleor finns i färgerna rosa, vitt och rött. Alla AIKO azaleor säljs i speciella och lätt igenkännbara silvergrå krukor. Krukan är en kvalitetsgaranti på att plantan är en äkta AIKO.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

# Azalean AIKO - döpt efter japansk prinsessa#

Namnet AIKO har vårazalean fått efter det japanska kronprinsparet Naruhito och Masako Owadas första barn, en prinsessa vars smeknamn är Aiko. Aiko skrivs som det japanska tecknet för "kärlek" och "barn" och betyder "en person som älskar andra".

Något som är intressant i sammanhanget är att konsumenter i Sverige har varit delaktiga i urvalet av de sorter av AIKO som nu lanseras. För några år sedan visade Arvidssons i Fjärås åtta drivna dubbelblommande sorter på svenska azaleautställningar. Sorterna hade drivits i blom för att testa deras hållbarhet och därefter valdes de tre bästa sorterna ut, och i år finns de äntligen på marknaden.

#Så sköter du din vårazalea AIKO#

AIKO azalea är en sen vårazalea. För att garantera hög blomningskvalitet och lång hållbarhet finns de därför till försäljning tidigast i februari. Därmed kan du vara säker på att AIKO azalean, med rätt skötsel, kommer att slå ut och blomma i flera veckor. Här är några tips på hur du bäst lyckas!

Placering: Ställ i fönster eller på ljust bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering. Undvik starkt solsken.

Vattning: Vattna azalean regelbundet. Enklast är att göra på följande sätt: häll cirka 1 deciliter vatten i botten på ytterkrukan varje dag eller lite mer med 2-3 dagars mellanrum. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning. Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring: Ge inte din azalea AIKO någon näring under blomningstiden.

AIKO azaleor är lättskötta Att AIKO azaleor bjuder på lång blomning och dessutom är enkla att sköta gör dem perfekta för dagens hem. De är lättplacerade och en perfekt gåva att ge till den du tycker om, för ett speciellt tillfälle eller bara för att glädja dig själv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB