Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kakao

Invigning i Botaniska: Kakao – en dryck för gudar

Fredagen den 17 oktober, i strålande solsken men med höstens krispighet i luften, invigde Göteborgs botaniska trädgårds nytillträdde prefekt Mari Källersjö en tilltalande utställning i Floras Rike: Kakao – en dryck för gudar.

Om utställningen

Utställningen lyfte fram både kakaoväxten, Theobroma cacao, som är ett stort tropiskt träd, och den fascinerande konsten att tillverka choklad – en process med djupa rötter i såväl botanik som kulturhistoria. Under öppningsdagen hedrade den franske chokladmästaren le chocolatier Sylvain Marron utställningen, och visade upp sin konstnärliga skicklighet inför en hänförd publik.

I utställningen visades allt från färska kakaofrukter från Colombia, kakaoträd i olika storlekar – både med och utan frukter – till små, rödvita kakaoblommor och soltorkade kakaobönor. Ett smakprov på vad man kan tillreda av bönorna gavs också, liksom spännande chokladkryddor såsom vanilj och chili. Helt enligt traditionen användes även socker, och i ett hörn av rummet reste sig en flera meter hög sockerrörsplanta – en påminnelse om att choklad sällan är komplett utan åtminstone en gnutta sötma. För finsmakaren fanns dock chokladkakor med både högt (100%) och lägre (från 50%) kakaoinnehåll.

Intendentens berättelse och kakaons biologi

Utställningsansvarige, intendent Magnus Neuendorf, berättade engagerat om kakaons unika biologi och historia. De pyttesmå, vackra blommorna – knappt en centimeter stora – sitter direkt på stammar och grenar, och pollineras av miniatyrmyggor. Men det är en utmanande process: av 500 blommor blir oftast bara en pollinerad, vilket gör varje liten kakaofrukt speciellt värdefull. Efter pollinering växer frukten till flera decimeters längd och får en karakteristisk fårad form, färgad i grönt, gult eller rött – lik en amerikansk fotboll.

Kakaobönans resa

Det är fröna, själva kakaobönorna, som är människans eftertraktade skatt. Redan på 1500-talet, när spanjorerna erövrade Aztekernas rike – nuvarande Mexiko – var den komplexa chokladkonsten känd och uppskattad. Numera har kunskapen fördjupats och man odlar särskilt utvalda sorter för bästa möjliga smak och kvalitet.

Hälsoaspekter och försiktighet

Hälsomässigt har kakao fått uppmärksamhet i modern forskning. I måttliga doser sägs choklad bland annat innehålla den muskelstimulerande alkaloiden teobromin samt fenoler som kan bidra till att neutralisera kolesterol i blodet. Man måste dock vara försiktig; teobromin är giftigt för hundar och kan orsaka skakningar och kramper.

Utställningens utformning

Utställningen KAKAO presenterades i trädgårdens utställningshall, Galleri Floras Rike, direkt intill Botaniskas butik. Under utställningsperioden, varje dag kl. 12–18 fram till och med söndagen den 26 oktober, kunde besökare utforska och lära. På fredagar, lördagar och söndagar hölls guidade visningar varje timme mellan kl. 12 och 15, samtidigt som samarbetspartnern Berzelii choklad och konfekt demonstrerade hur choklad faktiskt tillverkas – en både väldoftande och lärorik upplevelse.

Sinnlig höstupplevelse

Sammanfattningsvis var detta en sanslöst sinnlig utställning, full av smaker, dofter och färger, som värmde gott i höstens kalla vindar och förmedlade kakaons resa från tropisk frukt till älskad godsak.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB