Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstämning med växter

December är den tid på året då vi ägnar allra mest tid åt trivsam samvaro med familj och vänner. Och till den speciella stämningen bidrar alla julväxter, lika inspirerande och vackra utom- som inomhus.

Text och bilder: Floradania

Gröna gåvor i alla färger
Julen är präglad av traditioner, och hit hör förstås julstjärnan. Även om den finns i en mängd färger och former, är det fortfarande den röda julstjärnan som är den mest populära. Julstjärnan är en tropisk växt, och därför känslig för kyla och drag, men med smart ”påklädsel” kan man få hem den utan problem – och ”påklädseln” kan sedan fungera som ytterkruka hemma.

Julstjärnan kan också vara en del av en presentförpackning och användas som dekoration i stället för en vanlig rosett. Doppa snittytan från den avklippta stängeln i varmt vatten (ca 60o) i 5 sekunder och sedan i kallt vatten, så håller sig blomman längre.

Novemberkaktus och stjärnglitter
En annan av julens klassiker är novemberkaktusen (Schlumbergera), som vi faktiskt hittar i butikerna redan under hösten. Stjärnor hör ju julberättelsen till, och de färgglada kaktusarna bidrar verkligen till att hålla stämningen på topp, inte minst när de planteras tillsammans i en skål och dekoreras med guldstjärnor.

Man kan också kombinera växterna som här, där novemberkaktusar dekoreras med naturkottar och julkulor och placeras på rad på bordet eller i fönsterkarmen. 

Bordsdekoration
Miniväxter lämpar sig mycket väl som bordsdekoration, och de finns i så många former och färger att det alltid går att hitta en växt som matchar smak och stil. Placera dem på ett fat eller i en skål och använd naturpynt för att understryka det uppiggande inslaget på julbordet.  

Julstämning både ute och inne 
Många av julens traditionella krukväxter kan faktiskt användas både ute och inne. Cyklamen trivs till exempel utmärkt i det milda vintervädret, och pryder sin plats vid entrédörren ända till dess att frosten slår till. 

Lodrät julstämning
Helleborus eller julros är en ytterst dekorativ perenn som lämpar sig utmärkt till krukan på yttertrappan, där den kan stå hela vintern. Finns det inte tillräckligt med utrymme vid dörren, eller om du vill tänka nytt, så kan du skapa lite extra julstämning utomhus genom att hänga upp en korg med julrosor, pyntad med exempelvis lavgrenar eller gran. När våren kommer kan julrosorna planteras ut i trädgårdens rabatter, där de kommer att blomma vinter efter vinter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB