Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julmarknader

En trevlig företeelse, julmarknaderna, har spridit sig över landet! I Tyskland har ju dessa marknader varit tradition i många år, det sägs att det finns en julmarknad på minst 1200 orter där!

Även hos oss finns numera marknader på många ställen. Det är en trevlig, glittrig julstämning med underbara juldofter från marknadsknallarnas stånd där det bjuds glögg och pepparkakor och säljs allehanda julmat och prylar. Förhoppningsvis ekar vackra julsånger från högtalarna och gör sitt för att förhöja stämningen.

På Liseberg i Göteborg öppnade den 18 november, enligt uppgift Sveriges största julmarknad, för femte säsongen. Man har öppet under vissa helger fram till den 23 december.

Där glittrar miljoner juleljus ikapp med barnens ögon. Någon räknenisse (!?) hade visst fått det till nästan 3,3 miljoner ljuskällor! Men det kan man nog tro, det glittrar från parkens träd, attraktioner och byggnader, det strömmar ett hemlighetsfullt belyst blådisigt vattenfall nerför berget förbi tomtens grotta och Tornet lyser som en jättelik komet med sin ljussvans som når ända ner till marken.

Man har i år satsat speciellt på Lappland, som har fått en egen "by", Arjepluovve, som är det samiska namnet på Arjeplog, med konsthantverkare, bagare och försäljare.

Man kunde hitta sylt gjord av bär som mognat under midnattssolen och korv från björn, älg och ren som betat på fjället.

Den mest dominerande byggnaden här är en kåta där man kan köpa suovas - stekt, tunnhyvlat, lättrökt renkött serverad på strimlad sallad och med gräddfilsås och lingonsylt till i ett pitabröd. Alltså en sorts "lapp-kebab"!

Efter det smakar det kanske med kaffeost?
Livs levande renar med skötare bjuder på åktur i pulka, som dock fick förses med hjul under medarna på grund av snöbrist.

Julpaddan, alltså juldekorerade Paddan-båtar med tomtar som skeppare och hoppilandkalle, transporterar folk från Kungsportsplatsen via Drottningstorgets sluss till Lisebergs alldeles egna brygga.

På Lilla Scenen framförs en fartfylld julshow med sångare, dansare och en jonglör. Barnen kan lämna sin önskelista till Tomtefar och lyssna på sagor.

På den stora skridskobanan åker de gröna Lisebergskaninerna, nu försedda med skridskor och vita tyllkjolar, i "Lisas juldröm" till toner av Vivaldi och diverse julsånger.

Allmänheten får också åka och skulle man ändå bli lite frusen, finns många härliga koleldar att värma sig vid!

Julens alla blommor visas upp och blir en passande upptakt till all julens prakt!


Glittrande träd


Tornet strålar


Kåta i skymmningen


Suovas tillagning


Koleld


Julpaddan


Renar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB