Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens lökblommor

Vissa lökblommor köper vi för doftens skull och andra köper vi för att de är vackra och ståtliga. I Sverige driver svenska trädgårdsmästare fram mängder av hyacinter och amaryllis i kruka. Försäljningen startar i november för att nästa helt sluta när vi har nått julafton.

Från Blomsterfrämjandet

Julens lökblommor i allsköns varianter

Amaryllis

Vita lökblommor är populärt men starkt på frammarsch är även mörkare röda varianter av amaryllis. Bland de mörkare röda hittar vi bland annat 'Ferrari' och 'Benfica'. En härligt vit amaryllis är 'Matterhorn' medan sorten 'Orange Souvereign' fortfarande är en storsäljande röd/orange sort. Tvåfärgade amaryllis har också hittat sin plats och här kan vi tipsa om 'Charisma' och 'Stargazer'.

Vi kommer att få se fler varianter när det gäller utseendet på amaryllisen. Det är inte bara färgvariationer som ökar bland sorterna i handeln utan även formerna och storlekarna. Vi kommer att hitta fler och fler jumbosorter och miniatyrsorter på marknaden. Oavsett benämningen har de allihop generellt en riklig blomning.

Hyacinter

Hyacinter med doftkodning har vunnit mark och konsumenterna uppskattar den här typen av hänsynstagande från branschen eftersom det är till stor hjälp för personer med allergiska besvär. Svenska trädgårdsmästare är flitiga på att märka upp sina hyacinter med olika doftkoder.

Andra blomstrande jullökar

Ljuvliga dofter hittar vi även hos jultazetten och iskonvaljen, iskonvaljen med sitt skira växtsätt och sina söta blommor. Jultazetten är "snabb", man kan nästa se hur den utvecklas om den får stå varmt och gott. Vill du bevara skönheterna lite längre så sätt både jultazetten och hyacinten i det glasade uterummet eller där det är lite svalt över natten och när du åker till jobbet.

Året går mot sitt slut och för många är det den största högtiden som närmar sig. Julen upplevs för många som en helg med en massa måsten och för andra är helgen bara njutbar och avslappnad.

Firas julen på traditionellt sätt är det mycket som ska hinnas med under december månad; julklappar ska ordnas, god mat ska serveras under julhelgen och bostaden ska både pyntas och städas.

Att skapa stämning i rummen och fönsterkarmarna behöver inte bli en betungande uppgift inför julen. Ute i butikerna finns det fullt av julblommor som bara väntar på att få pryda någons hem. Välj gärna ett lättskött alternativ i form av hyacinter och amaryllisar. Jullökar kräver inte mycket skötsel då allt som behövs för en magnifik blomning finns med i löken i form av upplagrad näring.

Både amaryllisen, Hippeastrum x hortorum, och hyacinten, Hyacinthus orientalis, har till uppgift att göra sitt bästa för att pryda våra hem inför julen. Tilläggas ska att det finns även väldoftande tazetter och iskonvaljer i butikerna.

Hyacinter

En del får besvär av hyacinter som doftar starkt och undviker därför dessa blommor helt.

Numera finns det doftkoder på hyacinter som är drivna i Sverige och därför går det lättare att hitta ett mer svagdoftande alternativ om så önskas. Doftkoderna finns i tre nivåer: stark, medel och svag och anger doftstyrkan hos de utslagna hyacinterna.

Hyacinter köps med fördel när knoppen fortfarande är grön för att hela utvecklingen ska ske hemma där vi bor och lever. Blomningen varar längre om hyacinterna kan ställas svalt nattetid. Uterummet, den inglasade balkongen eller ett garage kan fungera utmärkt som förvaringsplats nattetid så länge där inte är minusgrader.

Amaryllis

Amaryllisen tillhör de mest ståtliga blommorna kring jul och är både doftlös och lättskött. Vid inköpstillfället räcker det med att knoppen sticker upp ur löken för att prakten så småningom ska bli fulländad i hemmet.

För att amaryllislöken ska kunna utvecklas på bästa sätt är en tredjedel av löken ovan jord. När blomstänglarna utvecklas kan ibland tyngden från blommorna få krukan att tippa. Detta avhjälps lätt genom de speciella amaryllisstöd som sätts på plats i krukan innan blommorna har slagit ut. Alternativt kan amaryllisarna, som har löken kvar, ställas i höga, glasklara cylindrar som både ger stöd och blir en vacker julpprydnad. Glöm inte att skölja bort jord och grus från löken under rinnande vatten.

#Tumregler när det gäller julens blommande lökväxter:#

  • Alla de blommande jullökarna kan med fördel köpas helt gröna så knoppen eller knopparna endast kan anas. Genom att köpa knoppiga exemplar kan utvecklingen följas på hemmaplan och det blir en händelserik tid man har framför sig.
  • Värme och vatten ger ett snabbare utvecklingsförlopp och en ostabilare planta.
  • Hyacinter och tazetter kan med fördel placeras i svalare utrymmen nattetid eller under de tider man inte är hemma.

Så sköter du hyacinten

  • Vattnas sparsamt, låt jorden torka upp mellan givorna
  • Ställs svalt nattetid för förlängd blomningstid
  • Kan placeras i fönster eller en bit in i rummet

Så sköter du amaryllisen

  • Vattna sparsamt, annars blir blomstänglarna långa och krukan kan lätt tippa
  • Exemplar i knopp ställs på ljus växtplats. När knopparna visar färg klarar amaryllisen även att placeras en bit in i rummet
  • Trivs i rumstemperatur

Lökblommor i vasen

Många av lökblommorna kan både köpas som krukväxt och som snittblomma.

Amaryllisen har vi vant oss vid att den finns färdig att köpa som snitt men om olyckan skulle vara framme där hemma med en avbruten stjälk i krukan fungerar det hur bra som helst att sätta stjälken i en vas. För att undvika att den avskurna stjälken rullar sig vid snittytan kan ett gummiband placeras försiktigt längst ner på stjälken.

Hyacinter däremot har inte varit lika vanligt som snitt men vi kommer att se mer och mer av den varan framöver. Snitthyacinter levereras med en liten lökbit kvar längst ner på stjälkarna och det är för bästa hållbarhet. Snitta inte om snitthyacinterna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB