Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blomstertrender

Även i år har vi varit och tittat på en blomsterkonstnär från Flower Council of Holland som verkligen var i farten. Blomsterfrämjandet tar hit en sådan person inför varje jul för att visa nya trender för fackfolket.

Denna trevliga tjej som vi följde i hennes arbete, gjorde många vackra arrangemang. Hon använde en del material och färger som man inte förknippar med julen: svarta glasfåglar, ljuvliga, ljust persikofärgade blommor och guldfjärilar! Dessutom använde hon mycket krukväxter, inte bara snittblommor och hennes arrangemang var förbluffande enkla!

Sådana arrangemang är ju praktiska, man kan lätt kopiera dem för att pryda det egna julbordet och de kan även användas under andra tider än vid julen då de inte var så ”julfärgade”.

 • Det fösta arrangemanget innehåller dessutom en växt som vi är vana vid att se som krukväxt: det är girlanger klippta från en doftranka, arrangerade liggande i en låg fyrkantig skål med grus i botten. Guldfärgade fjärilar och dito julgranskulor kompletterar det annars enkla arrangemanget.
 • Nästa arrangemang går i liknande färger: en vid glasskål med ”snö”, som finns att köpa i blomsteraffärer, och under den lite vatten på botten. Orkidéblommor med korta skaft i nerstuckna så att de når vattnet. Guldkulor och aprikosfärgade glasstavar (julgransprydnader) kompletterar.
 • Mera ”snö” fanns det i nästa skål, som står i en dekorativ ring. Här är det bara en kvist vita rosor och några olika blad samt alkottar som dekoration. Och så en enda julgranskula. En enkel men praktfull skål!
 • Pampiga, vita snittamaryllis hade placerats i en stor glasvas tillsammans med kraftiga grenar. Några glittriga glasstjärnor kompletterade. Det var verkligen ett annorlunda uppsättning!
 • Det behöver inte ens vara blommor i ett arrangemang. Kan ju vara bra om man inte tål blommor. Här ses ett mycket enkelt arrangemang med enbart kulor och några små prydnadspumpor eller dylikt.
 • Små krukväxter kan också användas till att göra jularrangemang. Här ses en samling smultronkaktusar tillsammans med små calandivor. Calandiva är en helt ny krukväxt förädlad från den välkända Kalanchoe blossfeldiana, vårelden.
 • Man har använt likadana lerkrukor för att skapa enhetlighet. Krukjorden har man täckt med alkottar.
 • Nästa arrangemang har samma tema, alltså små krukväxter i grupp i likadana lerkrukor, men här har man använt sex olika växter. De fyra yttersta växterna är olika sorters suckulenter. I mitten i bakre raden en Fittonia med röda blad och i mitten framför den en Peperomia.
 • Även vaktelbäret, Gaultheria procumbens, står i en egen kruka. Krukjorden är täckt med brunrött sisalhår, som matchar blommans blad. Glitter i samma färg kompletterar. Man kan ställa flera sådana här krukor i rad eller i grupp för att skapa ett fylligare arrangemang.
 • Svarta glasfåglar med riktiga fjädrar i stjärten och kvistar av ormhassel binder samman två vita cyklamen i likadana svarta krukor. Mer behövs inte för att en vanlig växt ska se lite annorlunda och spännande ut.
 • Vem har förknippat den lurviga kaktusen gubbhuvud (Cephalocereus senilis) med julen? Men med lite gnistrande ”snö” i ”skägget” så kan man mycket väl tänka sig den som juldekoration!
Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu
 • Av en enda liten minicyklamen i sin kruka kan man också göra ett praktfullt arrangemang med hjälp av en glaskub och lite mossa och lav!! Vem kunde ha trott det om man inte sett hur fint det blev!
 • Bara en enda färg, här vitt, kan skapa en festlig känsla. På bilden ses olika arrangemang gjorda av vita växter i kruka. ”Snön” är dekorationsmaterialet i nästan samtliga, effektalstrarna är silvriga eller vita även de. Den gräddgula orkidén i bakgrunden ger kontrast.
 • Kanske som dekoration på trappan om vädret inte är alltför kallt eller i ett uterum kan man ha denna stora, praktfulla urna med en stor buske av vinterbär, Skimmia japonica. Enda dekorationen var några vinröda julkulor som matchade de vinröda blomknopparna.
 • Vinterbär finns att få även med bär, såsom denna sort, Skimmia japonica 'Scarlet Dwarf'. Själva busken är mindre men har större bär än arten.
 • Ny krukväxt för säsongen var en släkting till kaffebusken, Mussaenda philippica 'Peach'. Någon hade redan hunnit döpa den till 'Mormors mamelucker' och namnet passar ju om man tänker på blomfärgen…
 • Nya på snittblomssidan var bland annt den exotiska, över meterhöga Heliconia caribaea. Som den exotiska skönhet den är, tål den ingen kyla alls.
 • Flamingoblommor kommer också i nya färger. Den senaste är den djupt vinröda Anthurium 'Safari', som verkligen var en läcker syn!


Doftranka


Orkidéblommor med guldkulor


Vita rosor


Vita snittamaryllis


Kulor och prydnadspumpor


Smultronkaktusar med små calandivor


Små krukväxter


Gaultheria procumbens


Vita cyklamen


Cephalocereus senilis


Minicyklamen


Vita växter i kruka


Skimmia japonica


Skimmia japonica 'Scarlet Dwarf'


Mussaenda philippica 'Peach'


Heliconia caribaea


Anthurium 'Safari'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB