Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blommor

Nu närmar sig tiden då det är dags att börja fundera på julens alla blommor. Ska det bli ett arrangemang i julens lysande rött eller en stillsam, enkel vit grupp? Ska det bli snittblommor eller krukväxter eller både och?

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Vi har tittat på julens blomstertrender på några olika visningar. Vi visar här några arrangemang av den duktiga floristen Nicky från Holland Flower Council som vi träffade i aktion hos SBD Blomsam (Partihallarna) i Göteborg.

Hon sa att de trendigaste julfärgerna är antingen mjuka, vänliga toner som även finns i klädmodet eller de dramatiska färgerna mörkt vinrött och purpur. Metalliska gråtoner syntes också, särskilt ihop med vitt och svart.

Men även de klassiska julfärgerna vitt, rött och grönt fanns förstås med som alltid.

Arrangemanget kunde också bestå av gröna eller blommande krukväxter, "uppiffade" med "julesnö" eller glitter och ett eller annat julpynt till.

Arrangemangen var ofta små och med några få blommor, även om några större också fanns med, särskilt gjorda med krukväxter.

Här visar jag ett antal juliga arrangemang.

I denna glascylinder ligger konstgjord "snö" på botten som döljer en oasisplatta. En enda vit ros, en vit, svartögd gerbera, lite limefärgad hortensia, en silverros och dito kula. Färdigt!

Nästan samma blommor hade man använd även till en dubbelvas på en svart duk. Här har man använt silvergirland och torkade fröställningar som dekoration. Stjärnanis runt om ökar juligheten.

Dubbelarrangemang var tydligen populära. Här ses två fyrkantiga, purpurfärgade krukor med en likaså purpurfärgad Sedum-sort, samt en enda blomma av orkidén Vanda 'Blue Magic'. Några purpurfärgade julbollar i en tredje kruka och mörkgråa blockljus kompletterar det hela.

Två tennfat med kraftiga, svarta blockljus hade dekorerats med vitlav, olika sorters mossa, hortensiablommor, silverrosor och suckulenta, små krukväxter. Silvrigt band och stjärnanis som dekoration.

Mera på det silvriga temat: två fyrkantiga glaskrukor med varsin silversprejad Tillandsia i. Ingen extra dekoration behövs, minimalistiskt så det förslår!

Nästa arrangemang kan passa bra för blomallergiker. Visst finns det blommor som allergikerna tål, men det här är helt utan blommor.

Några rotbitar på ett fat, tallkottar och stjärnanis är allt som behövs för att det ska bli vackert när man kan det!

Ett vitt hjärta, inlindat med mossa och sprayat med vit färg utgör stommen i nästa arrangemang. I det har man stuckit in en enda mörkröd ros och en liten murgrönekvist i en gömd oasisbit, får man förmoda. Det hela ligger på några slingor av mosslummer på en julröd duk. Enkelt men vackert.

Nästa bukett var lite mer påkostad, men trenden sas vara små, vänliga arrangemang med få blommor.

Här är det en vit hortensia, ett par vita gerberor, lite limegröna skimmiakvistar, silvergirlang, silverkulor och -band.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Att man mycket väl kan använda krukväxter till arrangemang visar denna fina, enkla gå-bort-present med en vit flamingoblomma i en vacker svart papperskasse med pärlhandtag. Den är färdig som den är att ställas på bordet.

Att det numera finns så snygga kassar att de mycket väl duger som ytterkrukor kan man konstatera även här. En limegrön, stor julstjärna i en grön/guld-randig kasse är dekorerad med några gröna julkulor. Det är allt som behövs!

De här upp-och-ner-vända grenarna hyser diverse julbollar i olika utföranden, långstjärtade fåglar och så är amaryllisen ingalunda opp utan ner! Den ska hålla bra, sas det, även utan jord och vatten, bara man sprutar lökens rötter med en blomspruta ibland.

Här ses olika sorters snittblommor inlindade med ett lekfullt, rött konstpälsband. Det är fyra separata buketter i samma vas. Glascylindrarna intill innehåller konstgjort snö, olika stora äpplen, röda bollar och granatäpplen.

Att det räcker med en enda ros kan mycket väl konstateras här. Den svartröda rosen 'Black Baccara' är beströdd med lite silverglitter. Den har fått sällskap av metallband ton-i-ton, spansk mossa, några långa blad och några Callicarpa-bär.

Nästa mer påkostade arrangemang binder ris om inte för ryggen så i alla fall för brudorkidéen. Det är svartsprejade, tunna grenar, delvis lindade med svart tyg, runt en mörkrosa orkidé i kruka. Mörka julkulor och en kvist ljusrosa bär kompletterar.

Här hade man flätat en "korg" av långa pilkvistar i en svart kruka. På botten finns en lager purpurfärgade julkulor. Purpurfärgade saintpaulior och brudorkidéer i sina bladinlindade krukor hänger från korgens kanter. Sällskapsväxterna går i samma färgskala.

Nästa arrangemang hade mer juliga färger. Några klarröda rosor med vit hortensia och videkissar kompletterades med silvriga band lindade runt pilkvistar. Bär, asparagus-blad, silvriga grenar och konstgjorda svarta blad som dekoration.

Kanske som en hög golvvas passar denna Dendrobium-orkidé som har fått en stege av grenar och barkbitar som sällkap? Att göra den kräver en del pyssel men den blir ju dekorativ och håller länge, då orkidén står i egen kruka.

Även dessa stora, vita julbegonior hade placerats i höga krukor. Enda dekorationen var lite gröna, konstgjorda bär och vit sisal.

En ny, vacker sort av cyklamen i en matchande kruka och dekorerad med organza-tyg och några konstgjorda bär bildar en enkel men vacker julblomma.

På ett mörkt zinkfat håller man här på att göra en julgrupp med röda minicyklamen och små bollar i samma julröda färg. Spansk mossa döljer krukorna.

Till sist några "nya" snittblommor och krukväxter som dykt upp i partileden på sistone, vi får hoppas att de snart syns i detaljhandeln också!

Krukväxter:
Skimmia 'Magic Marlot', vinterbär, har vitbrokiga blad och blekt laxrosa blommor.
Orostachys spinosa, blekgul rosettkudde, är en suckulent som visserligen inte är så ny, men mycket sällan sedd i handeln.
Diverse Echeveria-sorter finns det gott om, med eller utan färg och glitter...
Sansevieria trifasciata 'Spaghetti', släkting till svärmorstunga, har cylindriska blad. Säljs ibland även flätade!
Minijulstjärnor har det kommit många olika av. Här ses 'Mini Picasso' i korallrosa.
Även nya normalstora julstjärnor kommer varje år, 'Avantgarde Red' är en av årets nyheter.

Juliga orkidéer kommer också varje år. Här Phalaenopsis 'Black Jack' och Cambria 'Stefan Isler'

Snittblommor:
En härlig ljusrosa brudorkidé, Phalaenopsis 'Sweet Lady', såg jag nu för första gången.
En ny, aprikosrosa Protea såg ljuvligt mjuk ut.
Snitthyacinter syns tyvärr sällan i handeln, vanligen är de med löken kvar.
Färgade snittkrysantemer har vi sett förr, men här är ett nytt, mer lyckat, sätt att färga!
Den nya, extra storblommiga sidenörten var läcker!


Här ses två fyrkantiga, purpurfärgade krukor med en likaså purpurfärgad Sedum-sort, samt en enda blomma av orkidén Vanda 'Blue Magic'.


Mera på det silvriga temat: två fyrkantiga glaskrukor med varsin silversprejad Tillandsia i.


Här ses olika sorters snittblommor inlindade med ett lekfullt, rött konstpälsband.


Den svartröda rosen 'Black Baccara' är beströdd med lite silverglitter.


En ny, vacker sort av cyklamen i en matchande kruka.


Diverse Echeveria-sorter finns det gott om, med eller utan färg och glitter...


En ny, aprikosrosa Protea såg ljuvligt mjuk ut.


Snitthyacinter syns tyvärr sällan i handeln, vanligen är de med löken kvar.


Färgade snittkrysantemer har vi sett förr, men här är ett nytt, mer lyckat, sätt att färga!


Den nya, extra storblommiga sidenörten var läcker!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB