Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jord

Jorden man odlar i har stor betydelse för resultatet. Lerjordar är oftast mineral- och näringsrika, medan däremot andra jordar mest består av sand som inte håller näring. Därmed inte sagt att lerjord är idealisk att odla i.

Lerjorden blir ofta kompakt och kall, medan sandjorden är varm och lätt. Det idealiska är en mulljord som både håller näring och vatten, men ändå är lätt och luftig. Växternas rötter behöver tillgång till både luft och vatten för att må bra.

  • Organiskt material kommer från växt- och djurriket. När det bryts ner bildas det vi kallar mull.
  • Oorganiskt material är de delar av jorden som kommer från olika bergarter. Mineraljord.
grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Lerjord består av mycket små partiklar och förbättras genom att man tillför grus och torvmull eller kompost. Det allra bästa är om man kan tillföra mycket kompost, men de mängderna som behövs har man sällan. Halm och gamla löv går också att använda. Inget av detta föreslagna tillför mycket näring, men det förbättrar jordkvalitén högst anmärkningsvärt. Även marklivet ökar kraftigt om man tillför kompost och det gynnar växterna.

Sandjord består till största delen av korn som är större än i lerjord och håller därför inte vatten och näring särskilt bra. Däremot blir den snabbt varm och man riskerar inte att vatten blir stående. Den blir inte smetig som lerjorden och man kan börja odla tidigare på våren. Även den blir bättre om man tillför kompost. Tillförsel av lerjord är också bra.

Mulljord är det idealiska att odla i. Om man varje år tillför kompost och växtmaterial till jorden blir den till slut mullhaltig med ett rikt djurliv. Det tar några år, men tillför man lite varje år blir jorden så småningom härligt mullrik med en porös, kornig struktur. För att öka näringsvärdet kan man täckodla med färska växtrester eller blanda i stallgödsel.

Om man varje år tillför nytt organiskt material är det härligt att se hur jorden förbättras. För varje år som går blir jorden mer lättarbetad och skördarna ökar. Då är det ett nöje att arbeta i trädgården.

Jord

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB