Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

JANUARI

Vintern är planeringens tid står det i trädgårdshandböckerna. Nu ska man passa på att tänka efter hur man vill ha det i trädgården nästa sommar. Fundera på vilka växter som ska flyttas och skissa på nya färgkombinationer. Alltså fram med pennor och skisspapper. Och en hög med trädgårdstidningar som inspiration.

Av Malena Skote

Den där gångstigen av marktegel jag hade tänkt lägga, blir den verkligen bra där? Jag tittar ut över den gråbruna vinterträdgården och försöker föreställa mig hur det kommer att se ut. Tveksamt ritar jag in en liten slingrande gångstig på planritningen.

Jag hinner inte så långt i mitt skissande förrän barnen kommer fram och intresserat undrar vad jag gör. Knappt hinner jag förklara förrän barnens fantasi exploderar i idéer om hur trädgården ska se ut nästa sommar.

-Kan vi inte ha ett sånt där gulligt litet lusthus som man kan köpa där, du vet, där man köper brädor?

-Jag tycker vi ska ha en fontän här, som sprutar. Som i Pildammsparken! Det är jättevackert!

-Varför har vi ingen pool, egentligen? Det skulle faktiskt få plats om vi bara tog bort några äppelträd...

Det blir trångt vid mitt arbetsbord när alla ska peka, visa och komma med förslag. Plötsligt rycker någon pennan ur handen på mig för rita in en landningsplats för utomjordingar i trädgårdslandet.

-STOPP! Ni ska få rita egna planer, på egna papper.

Stor iver utbryter i barnaskaran och ett intensivt arbetspass tar sin början på golvet, bland högar av papper och pennor.

Själv får jag inte mycket gjort. Jag kan inte låta bli att iaktta barnens ohämmade lust och iver. Utan minsta farhåga beträffande ekonomi och arbetsinsats, skissas fantastiska trädgårdsprojekt fram. Inte heller finns det några tvivel om kvalitén på resultatet. Självklart blir det jättesnyggt det man gör. Här finns bara ren och skär skaparglädje.

Jag kommer att tänka på sensommarens lekar med "äppelgubbarna". Nedfallna kart sattes ihop med tandpetare, fick ögon av nejlikor och blev personligheter som behövde hus av stenar och pinnar. Miljöerna växte ut över hela gräsmattan som inte kunde klippas på flera veckor. Barnen utstrålade samma skaparglädje. De glömde tid och rum och ville aldrig komma in och äta.

Lego och barbiedockor för tusentals kronor låg orörda. Det var skönt att se att moderna barn inte alltid behöver avancerade leksaker för att ha kul...

På kvällen när barnen gått till sängs sätter jag mig åter med papper och penna. Medan vinden viner i skorstenen skissar jag på gångstigar, pergolor och rabatter. Det vore vackert med blåblommande vintergröna runt den röda tegelgången. Klätterrosen ska få ett stöd av en grånad gammal trädstam och en ny perennrabatt ska få rama in trädgårdsrummet i väster.

Klockan hinner bli två på natten innan jag släcker lampan. Vad skönt att det är vinter, så att man kan ägna sig åt planering.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB