Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Italienska trädgårdar - Villa Melzi

En av Italiens mest inbjudande platser, Comosjön vid foten av alperna, är omgiven av ett antal vackra trädgårdar. Jag kommer berätta om och visa bilder från tre av de mest kända: Villa Carlotta, Villa Melzi och Villa del Balbianello. Vi har kommit till Villa Melzi.

Text & Bild Katarina Kihlberg

För att komma till Villa Melzi, som ligger på en halvö mitt i Comosjön tar vi en pendelbåt till Comos pärla: Bellagio. Den lilla staden ligger fantastiskt vackert vid sjön och med snöklädda alptoppar i bakgrunden. Smala gränder klättrar på sluttningarna och bjuder in till gallerier och butiker med framförallt glas, keramik och italienskt siden. Längs kajpromenaden ligger caféer, restauranger och glassbarer.

Obs! Bläddra gärna bland bilderna här bredvid. Klicka på varje bild för att få större format.

Engelsk trädgård

En tio minuter lång promenad längst sjön leder till Villa Melzi, den första engelska trädgården vid Comosjön. Villa Melzi byggdes 1808-1810 som bostad till Francesco Melzi d'Eril, vicepresident för den Italienska republiken under Napoelon. d'Eril efterfrågade en sober, enkel och välpolerad byggnad. Han ville att omgivningarna skulle framhävas och tala sitt tydliga språk i stället för byggnaderna. Något han verkligen lyckades med! Huset är idag privatägt och används som sommarbostad.

Olika uttryck!

Det första som möter oss innanför grindarna är den japanska trädgården med en damm och japanska lönnar. Färgerna går från rostbrunt, rödskimrande till skirt grönt och glittrande gult. Ljuset som faller in mellan graciösa grenverk och handflikiga blad är svårt att beskriva. Det är nästan som om något tänt en stark lampa med behagligt sken och samtidigt lagt en tunn slöja över hela härligheten.

Så snart vi lämnar den japanska delen öppnas trädgården upp och visar sin engelska sida. Målet med trädgården var att den skulle ha stilen av en engelsk park med promenadstråk och böljande gräsytor, allt i skön harmoni. Detta har också lyckats fullständigt.

Nyanser av grönt

Växtligheten är i huvudsak grön men så omväxlande i sina nyanser att man nästan inte tänker på att här inte finns så mycket blommor. Här frodas palmer, cypresser, mängder med olika sorters lövträd, buxbom och inte minst plataner. Längs sjön går en hel allé med plataner. Det sägs att Napoleon gärna promenerade här med sin Josefin. Platanerna är hamlade, dvs beskurna för att får paraplyform. De blir på så vis ett bra skydd mot sol och värme under högsommaren.

Den huvudsakliga blomningen står rododendron och azalea för.

Harmoni och skönhet

I trädgården finns ett orangeri som väcker habegär. Förr användes det till vinterförvaring av känsliga växter, inte minst citrus. Nu är det ett litet museum från Napoelontiden. Mycket vackert både utanpå och inuti!

Att promenera i Villa Melzis trädgård är en helt annan upplevelse än den i Villa Carlottas. Här är inte alls lika stort och varierande men det är vacker på ett oerhört vilsamt och harmoniskt sätt. Det känns skönt att bara strosa, inte kommentera så mycket utan låta platsen omfamna en.

Eftermiddagen i Villa Melzis trädgård har nästan tagit andan ur en. Dags att åka till hotellet, dricka vin på verandan och vila inför morgondagens besök på Villa del Balbianello. Mot grindarna och ännu en härlig båttur!

Ciao!

 Läs också! Italienska trädgårdar - Villa Carlotta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB