Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Italiensk klematis

När sommaren är som bäst, i juli och augusti, väller de italienska klematissorterna fram med sina färgglada blommor över buskar och stenar, pergolor och spaljéer. De fortsätter blomma långt in på hösten och glädjer oss med sina färggranna blommor.

Av Sylvia Svensson

Italiensk klematis, Clematis viticella, härstammar från Sydeuropa men har funnits i odling väldigt länge även här hos oss.

Finns i mängder

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Italiensk klematis har enkla, nickande, klockformade blåvioletta blommor som är 3-4 centimeter i diameter, fast det finns också hundratals namnsorter med många olika blomfärger och –former så att alla kan hitta en sort som passar. Det är en ganska oöm växt som gärna växer i buskar eller träd eller slänger sig över murar och stora stenar. De flesta namnsorterna är härdiga till zon 4.

#Italiensk klematis tillsammans med klätterrosor är fint#

Italiensk klematis är en fin sällskapsväxt för klätterrosor. Det finns sorter i färger som kan matcha de flesta klätterrosorna ton i ton eller så kan klematisens färg ge en fin kontrast för att ytterligare poängtera rosens färg. Själv har jag bland annat kombinerat den solnedgångsfärgade klätterrosen ’Alchymist’ med en sval, blåviolett klematis ’Etoile Violette’. Mycket raffinerat!

#Så vill klematisen ha det#

Italiensk klematis är inte så kräsen när det gäller växtplats, det går lika bra i full sol som i halvskugga. Jorden bör vara väldränerad, humusrik och neutral. Plantera klematisen med rothalsen under markytan så att den kan bryta från roten om den skulle ha frusit ner under vintern. Ha gärna sand närmast rothalsen för dräneringens skull.

#Blommar på årsskotten#

Då den italienska klematisen blommar på årsskotten, det vill säga på de skott som växer fram under sommaren, är den också praktisk eftersom den kan klippas ner, antingen redan på hösten eller ännu hellre på våren när man ser var de nya skotten kommer. Lämna kvar cirka 50 centimeter ovan mark, klipp över ett välutvecklat ”öga” för att locka fram kraftiga, blomrika nya skott.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB