Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inred balkongen!

Det är roligt att ha balkong i dessa dagar! Fantasin kring hur den kan inredas och användas flödar och grundtanken är att balkongen ska kunna fylla samma funktion som en liten trädgård; här ska det odlas, kopplas av och göras riktigt mysigt för en lång utesäsong!

Av Katarina Kihlberg

Jag frågar en sann balkongentusiast om de tre viktigaste sakerna att tänka på när balkongen ska inredas. Christina Turesson är ägare till två balkonger och en terrass och startade för dryga två år sedan en nätbutik för balkongen och en inspirerande balkongblogg.

Cristina vet precis vilka grundelement som krävs för att balkongen ska bli mysig och inbjudande att vistas på:

Golvet är grunden

− Den första viktiga biten för att få en mysig och ombonad balkong är att välja ett golv. Cementgolv ger inte ett ombonat intryck! betonar Christina.

Hon berättar att det enklaste och skönaste alternativet är ett konstgräs, som du bara skär till och rullar ut. När konstgräset först kom ut på marknaden var det lite i "konstigaste" laget. Det såg allt utom verkligt ut och blev snabbt både slitet och blekt.

− Det har hänt mycket sedan de första konstgräsen tillverkades. Moderna och lite exklusivare konstgräs är snygga och har många års garanti mot att solen inte bryter ner plastgräset och får det att ändra färg, berättar Christina.

Ett annat bra golvalternativ är trätrall i klickplattor som du enkelt sätter ihop till den storlek på golv du vill ha. Christina tipsar om att inte välja det allra billigaste golvet utan satsa på hållbar kvalitet. Sen är det bara att mäta ditt golv och köpa det antal klickplattor som behövs för att bygga rätt storlek. Superenkelt!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

− Längst håller trall gjorda i så kallad träkomposit, som hos vissa tillverkare kan ha en garantitid på 25 år.

(Se exempel på klicktrall under Fler bilder.)

Växter i ögonhöjd

Den andra mysfaktorn är givetvis växterna! De för så klart med sig en del skötsel och på en balkong handlar det ofta om daglig vattning och ompyssling för att växterna ska må som bäst.

− Nu har det dock kommit många smarta produkter framtagna för att kunna odla på balkonger, allt från listiga blomställningar och mindre odlingsvitriner, till stora planteringskärl med självbevattning, säger Christina.

Det går alltså att ordna en prunkande balkong utan att behöva vara ständig vattenvakt. Det viktigaste är att skaffa självvattnande krukor till de större och dyrare växterna. Sommarblommor kan få vara lite mer slit och släng. Om du till exempel åker på semester ett par veckor på sommaren så kan du plantera en omgång sommarblommor före semestern och klarar de inte av din bortavaro kan du göra en ny plantering när du kommer hem.

Var inte rädd för att ha lite större växter på balkongen:

− Mysighetsfaktorn stiger om uterummet har växter i ögonhöjd, så har man plats för små träd eller buskar så gör det mycket. Annars är mina favoriter att odla kryddväxter och annat ätbart på balkongen. Det både doftar ljuvligt, smakar gott och gagnar miljön, berättar Christina.

Lys upp!

− Den tredje mysfaktorn är någon form av utebelysning som givetvis är allra viktigast under den mörka årstiden. Men även under varma sommarkvällar kan till exempel riktbara spotlights som belyser växterna skapa fantastisk effekt på balkongen, avslutar Christina.

Det finns smarta spotlights som går att trycka ner i en kruka och därför inte kräver an massa monteringsarbete. (se under Fler bilder)

Golv, större växter och belysning; tre viktiga element som lägger grunden till en skön balkong. När dessa är på plats kan balkongen ändra skepnad under året med säsongsblommor, vackra krukor, kuddar, mattor och mycket annat som skapar din egen personliga stil.

Vill du läsa mer:

Balkongshoppen

Balkongbloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB