Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ingen sommar utan blåbärspaj

Visst är det underbart med blåbärspaj under ljumma kvällar på sommaren. Ännu ljuvligare är det om du kan plocka sommarens bästa bär från din egen trädgård.

Blåbärspaj – Sommarens Bästa Smulpaj från Odla.nu

Nu när semestern är här finns inget som är bättre än att sitta i trädgården och mumsa på något gott samtidigt som man njuter av lugnet. Därför tycker vi på Odla.nu att det passar perfekt att bjuda på ett riktigt smarrigt och lättlagat pajrecept för sommaren!

Blåbärspaj är en klassiker som fångar det bästa av den svenska sommaren – saftiga bär, gyllene smuldeg och enkel tillagning. Med vår variant får du en ljuvlig efterrätt med frisk smak av citron, extra knäckig yta och subtil mandelsmak som gör pajen lite extra lyxig.

Ingredienser (4 personer)

Blåbärsfyllning:

  • 1 ½ liter färska blåbär
  • Rivet citronskal från 1 citron
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl

Knäckig Smulpajdeg:

  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 dl sirap
  • 1 påse mandelspån

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form.
  2. Blanda de färska blåbären med rivet citronskal, socker och potatismjöl. Häll blandningen i formen och förgrädda i ugnen cirka 7 minuter så att bären börjar tjockna till.
  3. Blanda ingredienserna till smuldegen väl. Fördela degen jämnt över den varma blåbärsblandningen.
  4. Grädda pajen i mitten av ugnen i ytterligare cirka 20 minuter, eller tills ytan är vackert gyllene och doften sprider sig i köket.

Serveringstips

Pajen serveras allra godast lite ljummen, gärna med vaniljsås, lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Den knäckiga smuldegens nötiga toner från mandelspånen passar perfekt till de friska blåbären och citronsmaken ger ytterligare fräschör.

Variationer & Inspiration

Om du inte har färska blåbär går det utmärkt att använda frysta bär – justera då gärna mängden potatismjöl något om bären är mycket saftiga. Smuldegen kan varieras och användas till andra bär, exempelvis hallon, vinbär eller aronia för den som vill experimentera!

Blåbärspaj från Trädgården

Att kunna baka blåbärspaj på egna bär är en dröm för många trädgårdsägare. Att plantera blåbärsbuskar, både vilda och amerikanska sorter, gör det möjligt att njuta av naturens överflöd direkt i trädgården. Pajen blir då inte bara en efterrätt, utan också en hyllning till sommarens skörd och trädgårdens möjligheter!

Sammanfattning

Blåbärspaj enligt Odla.nu:s recept är en perfekt dessert för lata sommardagar. Den är enkel att laga, förgyller fikastunden och låter dig njuta av både smaken av sommarbär och doft av nybakat. Hoppas det smakar – glad sommar önskar vi på Odla.nu!


Källa: Nu när semestern är här finns inget som är bättre än att sitta i trädgården och mumsa på något gott samtidigt som man njuter av lugnet. Därför tycker vi på Odla.nu att det skulle passa bra med ett smarrigt pajrecept!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB