Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

I blåregnets månad

Nu dinglar det underbara blåa, vita och lilarosa hängen från blåregnsrankorna! Juni är blåregnets månad i Sverige! Det finns många fina sorter i olika färger att välja bland.

Av Sylvia Svensson

Blåregn är en mycket kraftigväxande klängväxt där den trivs. Den måste noggrant pinceras och beskäras under både sommar och vinter för att inte alldeles ta över och för att blomma bra, men det är den väl värd!

Två arter av blåregn

Hos oss odlas huvudsakligen två arter av blåregn, den japanska Wisteria floribunda och den kinesiska Wisteria sinensis. Blommorna hos båda arterna har en speciell doft. I gynnsamma lägen kan det sedan bli 5-10 centimeter långa fröbaljor som innehåller många giftiga, bruna, bönliknande frön.

#Japanskt blåregn#

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det japanska blåregnet är en vänsterslingrande, upp till 8 meter hög lian med rönnliknande, långa blad med 13-19 småblad. Blomklasarna kan vara 20-50 cm långa beroende på namnsort. Härdig t o m zon 3.

Det finns ett 15-tal namnsorter att köpa, olika nyanser av blått, lila, vit och rosa. De vanligaste japanska blåregnet i handeln är den vita sorten ’Alba’, den blåa ’Domino’ (syn. ’Issai’) och den rosa ’Rosea’. Det finns t o m dubbelblommande sorter som 'Violacea Plena'.

#Kinesiskt blåregn#

Det kinesiska blåregnet är något mindre härdig, t o m zon 2. Marken bör täckas över på vintern, exempelvis med torra löv och granris. Denna lian slingrar sig åt höger och har 9-13 småblad samt 25-30 cm långa blomklasar.

Några namnsorter av det kinesiska blåregnet kan påträffas i plantskolorna: vita ’Alba’, den ljus/mörkvioletta ’Amethyst’ och den blålila ’Prolific’.

Så trivs blåregn

Blåregn står gärna i neutral till svag sur, närings- och humusrik, djup jord. Platsen måste också vara väldränerad, då blåregn inte gillar stillastående vatten. Men vatten vill den ändå ha, mest på våren när den sätter igång att växa.

Växtplatsen bör vara varm, vindskyddad och solig samt ha något för lianen att klänga på.

Välj platsen noga, då de äldre plantorna är mycket svåra att plantera om p g a de djupa, kraftiga rötterna.

Läs mer: Beskärning av blåregn

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB