Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hyacinten doftar vår!

När man säger hyacint tänker många på julens doftande lökväxter. Men det finns också trädgårdsvarianter av denna pampiga lökväxt. 
I själva verket är det samma växt, de som blommar under juletiden är bara preparerade till att blomma då.

Av Sylvia Svensson

Numera syns hyacinten, Hyacinthus orientalis, allt oftare just i vårrabatten och sortrikedomen är också mycket större bland de vårblommande hyacinterna. De gula sorterna har t.ex. seglat upp som en påskblomma och blommar gärna tillsammans med påsk- och pingstliljorna!

Hyacinten passar bra att blanda med andra lökväxter i rabatten. Plantera den tämligen djupt, då löken är stor. Cirka 18-20 cm brukar vara lagom. Använd mullrik, väldränerad jord som blandats med sand och gödslats med benmjöl. Vinterfuktighet som står kvar på platsen är inte så bra, så odla gärna i upphöjda bäddar.

Täck gärna lökplanteringen med torra löv och granris om du bor i högre zoner där övervintringen är mer osäker. Du kan även plantera dem i stora krukor som du förvarar kallt men skyddad för alltför stark frost. Plocka sedan fram krukan när det börjar bli lite varmare och ställ den på altanen eller trappan.

Visserligen är hyacinterna fleråriga, men den riktigt pampiga blomsterprakten får de bara en gång. Senare kommer den mer att likna sin glesare ursprungsform ofta med flera stänglar. Samma sak händer om du sparar julens hyacintlökar och planterar dem i rabatten på våren.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu
Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB