Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hyacint

Namn: Hyacint (Hyacinthus orientalis)

Familj: Hyacinthaceae, hyacintväxter.

Ursprung: SÖ Turkiet, V Syrien.

Färg: vit, crème, gul, orange, rosa, röd, blå, lila.

Beskrivning: Hyacinthus – ordets egentliga betydelse är okänt, kanske kommer det ursprungligen från ordet hyos, svin.
orientalis – från Orienten.

Bakgrund: Hyacinten är en vårblommande lökväxt som växer vilt i Turkiet och Syrien. Växten finns tillgänglig i butiken från december till april och säljs i allmänhet när den understa klockan i blomklasen öppnar sig.

Egenskaper: Det finns såväl starkdoftande som svagdoftande hyacinter.

Placering: Växten kan stå i fönstret såväl som en bit in i rummet, den ska stå ljust, men inte i full sol.

Sorter: De vanligaste sorterna i december är 'Pink Pearl' (rosa), 'Delfs Blue' (blå) och 'White Pearl' (vita).

Skötsel: Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. För att öka hållbarheten bör den placeras svalt nattetid. Långa blomstjälkar kan stöttas upp med en blompinne.

Användning: Allergiker kan besväras av den starka doften och saften kan framkalla hudirritation men för känsliga personer finns det sorter som doftar mindre. De som doftar minst är de vita sorterna till exempel White Pearl. Några odlare kommer i år att märka lådorna som hyacinterna packas i med en etikett där sortnamn, färg och skötselråd framgår. Dessutom är en doftkod framtagen för att hjälpa personer som är känsliga för hyacinter. Hyacinten finns också som snittblomma.

Produktionsmetoder: Hyacinterna tas hem från Holland i månadsskiftet augusti-september. Lökarna planteras och placeras i kylrum för att kylbehandlas. Kylbehandling krävs för att stjälken och blomman ska utvecklas och det är sorten som styr behandlingens längd. Hyacinter för snitt kylbehandlas under en längre tid än hyacinter för kruka. Detta för att man vill att snitthyacinternas stjälkar ska vara längre än krukhyacinternas stjälkar och kylperioden stimulerar tillväxt på längden. Efter kylbehandlingen tas lökarna in i växthus för att drivas i ungefär 10 dagars tid. De färdiga hyacinterna skickas sedan till butikerna för försäljning.

Kuriosa: Enligt en gammal myt skulle guden Apollon lära den grekiske ynglingen Hyakinthos att kasta diskus. Nu blev det så olyckligt att Hyakinthos träffades av diskusen och dog, men där hans blod föll och trängde ned i marken växte hyacinter upp.


Hyacint
Fotograf: Anna Skoog

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB