Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hostor - nya sorter 2013!

Hosta, eller funkia, är en av trädgårdens stöttepelare. Hostor har imponerande många användningsområden, är lättodlad och långlivad. Hos Odla.nu har vi utökat sortimentet efter önskemål från våra kunder. Fem nya sorter kompletterar förra årets storsäljare.

Av Katarina Kihlberg Det finns ett enormt utbud av hostor, eller funkior som de heter på svenska. De riktiga entusiasterna fyller sina rabatter med blad av olika storlek, färg och form. Art- och sortrikedomen gör att de finns en hosta för alla!

Plantera hosta i din trädgård

Hosta odlas främst för de vackra bladens skull. Det finns äggrunda blad, helt runda, lansettformade och hjärtformade. Storleken varierar från riktigt små till imponerande, över 40 cm stora blad.

Blommorna kommer som en fin bonus när de på högsommaren skjuter upp ovanför bladen i färger från vitt och violett till mörkt lila. Blommorna är små och varierar i utseende mellan tratt-, trumpet- och klockformade. Många hostor har milt doftande blommor.

#Hosta i samplantering#

Plantera gärna hostor tillsammans med andra vackra bladväxter som ormbunke, bergenia och sockblomma. Även många nävor är fina tillsammans med hosta. Ett smart sätt att använda hostorna är för att täcka över vårlökarna efter blomningen. När vårlökarnas trista blast står kvar skjuter hostorna fart och täcker snart över det överblommade och vissna.

#Så trivs hostorna bäst#

De flesta hostorna trivs bra i halvskugga i fuktighetshållande, näringsrik jord. Sorter med ljusa blad utvecklas bäst i sol till lätt skugga. Hosta kan odlas som marktäckare, kantväxt eller solistortär, beroende på höjd. Hostor är mycket dekorativa i stora krukor. Kan odlas i hela landet på en väldränerad, skyddad plats.

Nya sorter hos Odla.nu

#Hosta 'White Feather'#

En läcker, unik sort med helt vita unga blad som under säsongen övergår i ljusgrönt. De ljusa bladen trivs bra i sol och lätt skugga. Blommorna är ljust blålila i juli-augusti. Höjd ca 90 cm.

#Hosta 'Sum and Substance'#

En annan unik sort som har mycket stora blad, över 40 cm. Färgen på bladen är friskt ljusgrön, i solsken ser de nästan gula ut. De ljusa bladen trivs bra i sol och lätt skugga. 'Sum and Substance' får lavendelblå blommor i juli-augusti. Höjd ca 90 cm.

#Hosta 'Frosted Dimples'#

En elegant hosta med blå korrugerade blad med tunn crèmefärgad kant. Trivs bra i halvskugga. Blommar i vitt i juli-augusti. Höjd ca 35-45 cm.

#Hosta 'El Nino'#

'El Nino' har intensivt blågröna blad med vita schatteringar längs kanterna. Trivs bra i halvskugga. Får vita blommor i juli-augusti. Höjd ca 45 cm.

#Hosta 'Dream Queen'#

Sist men inte minst bland våra hostanyheter är 'Dream Queen' med stora, nästan runda blågröna blad med smal crèmevit mitt. Trivs bra i halvskugga. Får vita blommor i juli-augusti. Höjd ca 60-90 cm.

#Köp perenner hos Odla.nu!#

Förutom dessa nya sorter av hosta har vi över 90 barrotade perenner i vårt perennerbjudande. 30 av dem är nya sorter för 2013. Läs mer och beställ här: Perennerbjudande

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB