Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Höstkrukan

  • Balkong och uterum

När sommarblommorna tackar för sig och klimatet ändrar sig en smula brukar det innebära städning av trädgården. Efter städningen är det vanligt att man överger trädgården till nästa vår och sommar. Gör inte det! Låt trädgården, balkongen och terrassen leva året runt.

Starr, _Carex_ 'Bronco'.
Starr, _Carex_ 'Bronco'.

Från Blomsterfrämjandet

I slutet av augusti fortsätter blomsterprakten med höstens olika bladverk.

Städa ur krukor och balkonglådor när sommarblommorna är överblommade eller har vissnat. Satsa på nya fräscha plantor vid entrén och på terrassen.

Vid den här tiden på året är många av våra butiker fyllda med olika bladväxter och blommande växter för användning under sensommar och höst.

Utbudet är varierande och spännande. Man kan satsa på planteringar som enbart handlar om olika nyanser av grönt men också gärna göra något inslag med de sorter som blommar.

Blomstrande inslag
Att förhöja och framhäva olika gröna nyanser kan man göra med olika färger och kompletterande blommor.

Olika sorters Alunrot och Revsugor säljs vid den här tiden i full blom och kommer troligtvis att övervintra eftersom de är perenna och mycket tåliga.

Blommorna är däremot inte stora och framträdande och vill man då förhöja och/eller framhäva bladväxterna kan man komplettera med något blommande inslag.

Exempel på sorter som blommar är kärleksört, ajania, lavendel eller nävor.

När man gör sin höstplantering kan man exempelvis komplettera med tåliga violer som inte är så vanligt här i Sverige.

Ändrar karaktär
En del av sorterna är ganska tåliga för låga temperaturer vilket gör att man kan ha glädje av dem långt in på hösten. Det som är kul med de sorterna är att en del ändrar färg på bladen ju kallare det blir. De kan övergå från grönt till rödbruna toner.

Exempel på plantor med de här egenskaperna är blåblomma och olika törtlar.

Inspiration höstkruka
Sensommar och höstplanteringar har blivit populärt vilket medför en ständig ökning av utbudet. Här finns tips på växter som kan fungera som inspiration när det är dags att byta växter i krukor och balkonglådor.

 

Höstkruka
Höstkruka

Starr, Carex 'Amazone Mist'
Starr, Carex
'Amazone Mist'

Starr, Carex 'Bronco'
Starr, Carex 'Bronco'

Fryle, Luzula 'Lucius'
Fryle, Luzula 'Lucius'

Tåtel, Corynephorus 'Spiky Blue'
Tåtel, Corynephorus 'Spiky Blue'
Foto: Blomsterfrämjandet / Weibulls