Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstens trädgårdsflit

De lökblommor du vill se och njuta av under de tidiga månaderna på året ska ner i jorden under hösten. Det är blomsterlökarnas livscykel vi tar hänsyn till när vi med entusiasm sätter spaden i jorden även under hösten.

Från Blomsterfrämjandet

Höstens trädgårdsflit blir vårens glädjespridare.

När hösten gör sitt intåg är det många som tycker det börjar bli dags att göra ett avslut i trädgården. Men innan allt packas ihop i trädgården finns det en sak som måste göras. Tänk redan nu ut hur våren ska starta i rabatterna och i krukorna. Det är dags att plantera vårblommande LÖK.

När ska man plantera

Det går att plantera vårlök från september månad och fram tills tjälen går i marken.

Bäst trivs lökarna i väldränerad och lucker jord där det inte ställer sig fukt. Alldeles för fuktig jord gör att lökarna ruttnar och vi går då miste om hela den fantastiska blomprakten.

Vid planteringen tillsätts speciell lökgödsel eller benmjöl till jorden så att lökens utveckling gynnas.

Planering

Planerar man sin vårlöksplantering väl kan trädgården ha blommande exemplar från mitten av mars till juni. Bland tulpaner finns det tidig-, mellan- eller sen blommande att välja på och på så sätt sprids fägringen ut över en längre tid.

Kompletteras tulpanlökarna med t.ex. hyacint, påsk- och pingstlilja, våriris, pärlhyacint, vårkrokus eller kejsarkrona blir det en härlig blandning både när det gäller blomstorlek, färger och blomningstid.

Finns det ett speciellt ställe i trädgården där man planterar utplanteringsväxter eller ettåriga kryddor passar det utmärkt att först låta en omgång med vårlökar få göra entré.

Plantera i lökkorgar så går det enkelt att flytta de överblommade lökarna till andra, mer undanskymda delar av trädgården där de kan få vissna ner i lugn och ro.

Gräsmattan

Några av vårlökarna blir verkligen vackra om de får etablera sig i gräsmattan. Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och dvärgtulpaner är några exempel på arter som klarar etablering i gräsmatta bra.

Skär upp grässvålen med hjälp av en trädgårdsspade som har ett rakt avskuret blad. Vik upp gräset så det blir öppen jord. Luckra upp jorden lite och blanda i benmjöl eller lökgödsel. Placera lökarna tätt och gärna oregelbundet så det kommer att se "vilt" ut. Lägg tillbaka gräset och vattna lite lätt. Ta bit för bit varje år så blir det så småningom en ljuvlig lökmatta av gräsmattan tidigt på våren.

Krukor

Alla har inte tillgång till en trädgård men det går även att plantera vårlökar i krukor och i balkonglådor.

I krukor kan flera lager av lökar planteras, en så kallad löklasagne. Börja då med de lite större lökarna underst och avsluta med de minsta överst. Gödsla jorden med speciell lökgödsel eller använd benmjöl.

Efter plantering kan krukan ställas in i garaget eller så ställs krukan på en bit frigolit inlindad i tidningspapper eller isolermatta. Det är viktigt att inte krukan eller balkonglådan fryser underifrån.

I början på det nya året behövs det vattnas lätt några gånger och i februari ställs krukan fram på en skyddad plats.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB