Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstbegonia, Begonia x hiemalis

Namn: Höstbegonia (Begonia x hiemalis)

Familj: Begoniaceae, begoniaväxter.

Ursprung: Dagens höstbegonior är hybrider efter arter från Soktotra, en ö utanför Somalia, och Sydamerika.

Färg: röd, orange, gul, rosa, vit.

Beskrivning: Begonia - efter den franske botanikern Michael Begon (1638 - 1710).

Bakgrund: Begonia är ett stort växtsläkte med mer än 900 arter och det finns över 10.000 olika förädlade sorter. Odling av de modernare begoniorna började på 1950-talet. Ursprungligen är växten vinterblommande, men moderna sorter och modern odlingsteknik gör att blommande plantor kan odlas fram i stort sett när som helst på året. Begonia finns, trots namnet, tillgänglig i handeln hela året. Växten är att betrakta som en slit-och-släng-blomma då det är svårt att lyckas med konststycket att hålla den snygg efter blomningen.

Placering: För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Plantan ska inte stå i stark sol och bör skuggas om den placeras i söderläge. Rumstemperatur året om är lämpligt. Begonian ska placeras långt ifrån fruktfatet eftersom etylen som avges av frukten kan orsaka knoppfall.

Sorter: Det finns ett flertal sorter som kan vara såväl enkla som halvfyllda eller fyllda. 'Big Flower' är en relativt ny sort som finns i januari och februari och som har mycket goda egenskaper vad gäller hållbarhet och blomning. Blommorna på växten är, som namnet antyder, stora.

Skötsel: Begonian får inte stå blött, men jorden bör inte heller torka ut helt, jordytan ska endast torka upp lätt mellan givorna. Svag näring varannan vecka under blomningen, vår – höst, ger bäst resultat. Optimal temperatur är 18 – 20°C. De skadedjur som kan angripa begonia är bladlöss och trips. Bladen bör hållas torra eftersom blad duschade med vatten lättare angrips av svampsjukdomen Erysiphe polyfaga, mjöldagg. Krukan bör inte vridas för ofta eftersom detta kan orsaka knoppfall. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort.


Höstbegonia
Fotograf: Thomas Södergren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB