Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstanemon

Anemone hupehensis (den kinesiska arten), Anemone japonica, syn. Anemone hupehensis var. japonica (den japanska arten), och korsningen Anemone x hybrida (olika korsningar mellan A. hupehensis var. japonica eller A. hupehensis och den himalayiska A. vitifolia), alla kallas de för höstanemon.

Detta kan orsaka förvirring, men i praktiken betyder det inte så mycket, eftersom växterna odlas likadant och ser liknande ut, förstås med individuella skillnader för varje namnsort för sig. Plantskolorna har tyvärr sällan art- eller sortnamn på etiketten utan säljer alla som "höstanemon". De flesta är härdiga till och med zon 4, men många av namnsorterna blommar så sent att de inte hinner blomma längre upp i landet.

Det är frågan om medelhöga till höga, sensommar- och höstblommande perenner med blommor på styva, höga, lätt håriga, förgrenade stjälkar över bladrosetten. Bladen är oftast 3-5-flikiga, yviga, något håriga och gröna till mörkgröna i färgen.

De rena arterna har rosa, 5-taliga, enkla blommor.

Hybriden har massor av namnsorter, där blommorna kan vara vita, rosa eller mörkrosa och enkla, halvdubbla eller dubbla. Blommorna kan ha 5-30 kronblad per blomma.

De är mycket dekorativa i rabatter eller som solitärer, särskilt den rena arten kan tillåtas att sprida sig på naturtomter och i skogsbryn.

Förökning
De kan med tiden bilda stora bestånd. Därför är delning det lättaste sättet att föröka dem.

Även frösådd är möjlig men fröna måste sås genast efter mognaden, de förlorar snabbt sin grobarhet. Hybridernas blommor saknar vanligen fertilt pollen, men de kan ibland pollineras med den rena artens pollen.

Sås ytligt, bara lite täckt med ljus sand, de är ljusgroende. Låt fröna övervintra i såkrukorna utomhus men passa så de inte torkar ut!

Höstanemonerna vill gärna stå i "skogsjord", det vill säga väldränerad men fuktighetsbevarande lövmylla med mycket humus och näring, gärna något sandhaltig. Blommar bäst i sol men lätt, vandrande skugga gillas också.

Bästa planteringstiden är, som för alla höstblommande perenner, på våren.

Odjur och elände: Vanligen problemfri, men de kan ibland drabbas av virussjukdomar som gör att plantan plötsligt vissnar ner. Då bör man gräva upp beståndet men inte slänga det i komposten utan bränna det.


Anemone hybrida 'Pamina'


Anemone hupehensis


Anemone hybrida 'Whirlwind'


Anemone 'Serenade pink'


Anemone hupehensis 'Crispa' (= A. h. 'Lady Gilmore')

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB