Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hosta fortunei

Hosta - en perenn med många användningsområden

Hosta fortunei, blomsterfunkia, är en populär perenn i trädgårdens krukor eller rabatter. Den utmärker sig genom att vara vinterhärdig och kan till och med övervintra när den är utplanterad i en kruka.

Hosta odlas först och främst på grund av de vackra, hjärtformade bladen som finns i ett uppsjö av färger som sträcker sig från vitbrokiga via gulgröna och gräsgröna till väldigt mörkt gröna nyanser. De dekorativa bladen kan ha olika strukturer och är bra att använda i buketter och dekorationer.

Det finns ett otal Hosta-sorter som framförallt skiljer sig från varandra när det gäller bladens struktur och färg, men även när det gäller storleken. Bladen är rosettställda och allt efter vilken sort det är kan växten bli 50–100 cm bred och 40–80 cm hög och få vitaktiga eller ljuslila blommor som kommer i juli–augusti.

Hosta kan stå på en ljus till skuggig plats. Sorter med ljusa blad tål en ljus plats medan sorter med mörkare blad helst ska stå i skugga och de trivs alldeles förträffligt i trädgårdens mörkaste vrå.

Om Hosta planteras ut direkt i rabatten föredrar den väldränerad, fuktig jord som gärna får vara lerhaltig. Växtplatsen ska helst vara skyddad mot kraftig blåst.

Om du vill skapa en rabatt med olika gröna nyanser kan du göra det med enbart olika sorter av Hosta. Annars kan du plantera Hosta tillsammans med andra blommande perenner.

Hosta tillhör Agavefamiljen och kommer ursprungligen från Kina, Korea och Japan där växten har varit en mycket uppskattad prydnadsväxt sedan urminnes tider.


Hosta fortunei

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB