Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höst på kyrkogården

Snart kommer Allhelgonahelgen, som hos oss brukar vara den stora kyrkogårdshelgen. Odla.nu tipsar om hur du gör fint och stämningsfullt på kyrkogården.

Av Sylvia Svensson

Vi städar bort sommarblommorna från graven och som ett sätt att minnas de som gått före, kan vi ställa vackra vinterdekorationer och tända minnesljus på gravarna. Det ser mycket vackert ut på kyrkogårdarna med alla de tusentals små ljuspunkter som lyser där i mörkret på kvällen!

Ljus i mörkret

Det har kommit behändiga lyktor med solcellsljus som är praktiska att använda. Under dagen laddas batteriet av (sol)ljuset och skymningsrelän tänder ljuset på kvällen.

Tålig ljung

Den s.k. knoppljungen är en variant av vår inhemska ljung, Calluna vulgaris, och håller sig fin mycket länge, ofta fram till våren. Knoppljungen har nästan helt ersatt den tidigare så vanliga afrikanska höstljungen, Erica gracilis, som knappast tålde någon frost alls.

Olika sorters vintergröna kvistar kan man använda att täcka graven med. Det finns också små barrväxter i kruka som man kan plantera på graven.

Allhelgona & Halloween

Allhelgonahelgen blandas ofta samman med Halloween, som har kommit till Sverige under senare år. De båda helgerna har vissa beröringspunkter, men det är inte alls samma sak.

Halloween infaller varje år den 31 oktober, så vissa år kan det vara en vecka mellan Halloween och Alla helgons dag.

Allhelgonadagen är alltid den 1 november, oavsedd veckodag. Allhelgonadagen är inte samma sak som Alla helgons dag även om de kan sammanfalla vissa år.

Alla helgons dag firas på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november, i år den 1 november så helgerna sammanfaller. Dagen efter, Alla själars dag, är en dag som började firas på 1100-talet till minne av de döda.

Kärlek & värme

Allhelgonahelgen bör stå för ljus, kärlek och värme, att minnas sina kära bortgångna, såsom den innebar förr. En helg för eftertanke, att samlas med släkt och vänner, att glädjas åt de goda minnena, att få sörja och att lyfta fram hoppet om det eviga livet.

På Allhelgonahelgen kan man tillsammans med barnen ha en liten minnestund. Ett album med bilder på släktingar som gått bort kan plockas fram och titta sedan på bilderna tillsammans. Vi kan passa på att berätta för barnen om dessa människor, vilka de var, när de levde och vad de betydde för oss. Tänd också ljus på bordet till minne av de döda i Allhelgonahelgen, men glöm inte släcka det sedan!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB