Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hortensia 'Endless Summer'

Många är frågorna till Odlas frågespalt om varför deras omhuldade hortensia 'Endless Summer' aldrig blommar. Jag tycker vi ska ta reda på varför och ge denna vackra hortensia en ny chans!

Av Sylvia Svensson

Till trädgårdshortensia-gruppen, Hydrangea macrophylla, hör gruppen ’Endless Summer’, som enligt reklam och entusiastiska plantförsäljare skulle blomma hela sommaren, men som för många har blivit en besvikelse. Den står där år efter år, kommer med nya, friska blad och bildar en vacker buske. Men den blommar inte! Vissa har till och med börjat kalla den för 'Endless Väntan'!

Ge den en ny chans!

Eftersom 'Endless Summer' är tålig och lättskött, så man unnar den en bättre chans! Så jag tog reda på vad blomvägran kan tänkas bero på.

I Trädgårdsföreningen i Göteborg säger de att man inte ska klippa ner sorten 'Endless Summer', då blomsättningen för tidig blomning sker från fjolårets grenar. Om man klipper bort dessa så tar det tid innan årets grenar är tillräckligt mogna för att ens fundera på att börja blomma, oftast på sensommaren, eller så hinner de inte alls med beroende på var hortensian "bor" någonstans.

Ta alltså bara bort det utblommade blomfnaset, men låt den annars vara. Täck den gärna under vintern eller odla i stora krukor som du tar in i precis frostfritt utrymme. Man får i så fall passa med vatten då och då under vintern.

Jag har sett 'Endless Summer' planterad på icke-hortensia-vis: nära en södervägg i torr, grusig och sandig jord och den tokblommade! Kanske också värt att testa en varm plats till den, så den kommer igång tidigare?

Bevara den blå!

Har din blå hortensia blivit rosa? Då innehåller jorden för mycket kalk − för att bevara den blåa färgen krävs sur jord. Ta 5 liter vatten och en näve järnsulfat och blanda. Eller ta en msk alun i samma vattenmängd. Vattna med detta några gånger per sommar så håller den sig blå. Det finns också färdigt medel för detta ändamål att köpa i handeln. Själv har jag dessutom gammalt järnskrot, som rostiga armeringsjärnbitar, under hortensian i rabatten.

Sorter av 'Endless Summer' som säljs i Sverige är den blå 'The Original', den vita 'The Bride' och den nyaste, 'Twist-n-Shout', som är lace cap-typ, d v s har små djuprosa eller blå blommor kantade av rosa eller himmelsblå högblad, beroende på markens pH.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB