Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hortensia

Namn: Hortensia (Hydrangea Macrophylla-gruppen)

Familj: Hydrangeaceae, hortensiaväxter.

Ursprung: Japan.

Färg: Vit, blå, rosa, röd.

Beskrivning: Hydrangea – från grekiska hydor, vatten och aggeion, fat eller kruka
macrophylla – storbladig.

Bakgrund: I sin naturliga miljö är hortensian en buske som kan bli mellan 3 och 4 m hög. Växten finns i butik under vår och sommar då den blommar.

Egenskaper: "Lav" - blå, "Schneeball" - vit, "Doris" - röd, "Paris" - röd, "Moritzburg" - rosa, "Liebelle" - blommar med små blommor i mitten och stora i utkanten.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Placering: Hortensian placeras ljust eller halvskuggigt, i direkt soligt läge trivs den inte. Normal rumstemperatur fungerar bra, men ju svalare den står desto bättre håller den.

Skötsel: Vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut är det dessutom möjligt att den inte hämtar sig igen.

Från vår till sommar ges krukväxtnäring en gång i veckan. Blåa hortensior ska ha ett lågt pH för att behålla den blå färgen medan rosa, röda och vita hortensior ska ha ett normalt pH värde, står de i jord med för lågt pH ändrar sig blomfärgen.

Efter blomningen, runt juni, juli, beskärs skotten och växten planteras ut. Där växer den och utvecklar nya skott och knoppar under hösten som sedan blommar året därpå.

Till vintern täcks växten med löv eller liknande för att hindra att knopparna fryser. Om man lyckats med övervintringen får man en ny blomning till sommaren. Skadedjur som kan angripa hortensia är spinn och bladlöss.

Användning: Om man inte vill eller har möjlighet att plantera ut sin hortensia slänger man den när säsongen är över, inomhus är den omöjlig att övervintra. Den som tycker om eterneller kan torka hortensians blomställning och använda tillsammans med andra torkade blommor.

Produktionsmetoder: Färdiga plantor importeras till Sverige från Tyskland. Plantorna har odlats under föregående år och innan exporten till Sverige har de fått stå i kyla under 12 - 14 veckors tid för att inducera knoppbildningen.

De första plantorna kommer till Sverige ungefär en månad före jul, sedan kommer det leveranser under hela säsongen fram till slutet av maj. Vid framkomst ställs plantorna i växthus med en temperatur på 18°C, vattnas och får växtnäring.

De blå hortensiorna vattnas tidigt med aluminiumsulfat 1 gång i veckan i 4 veckors tid.

Viktiga faktorer under kulturtiden är att plantorna får mycket ljus, mellan 16 och 18 timmar, att de glesas för att få plats att växa och att de vattnas regelbundet. I odlingen används biologisk bekämpning såsom steklar mot löss och rovkvalster mot trips. Den totala kulturtiden i Sverige är 8 - 10 veckor.


Hortensia


Hortensia
Foto: Mats Hallgren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB