Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hitta konturerna!

**Katarinas krönika** Känns det rörigt i din din trädgård, täppa eller kolonilott? Nu när hösten är i antågande kan det vara en god idé att se över och fundera lite kring konturerna.

Text och bild Katarina Kihlberg

Konturerna i trädgården!

Känns det rörigt på sina håll i trädgården? Har du svårt att sätta fingret på vad det är, men harmonin vill inte riktigt infinna sig? Så här på höstkanten kan det vara bra att se över trädgården, täppan eller kolonin och fundera lite extra över konturerna.

Olika höjd och form

Efter en intensiv växtperiod kan rabatter och planteringar som tidigare tedde sig så inbjudande och välplanerade plötsligt se mest kaotiska ut. Eller så är de bara en enda grön, frodig helhet som ser rätt trist ut.

Fundera kring höjderna på dina växter. Varierar de eller alla buskar ungefär samma höjd? Samma sak gäller formerna – är allting antingen runt och yvigt eller smalt och upprätt? Då kan det vara idé att klippa till! Låt vissa buskar sticka iväg på höjden medan andra hålls tillbaka och formas runt och mjukt. Buskar som bildar häck vill vi gärna ha täta, men buskar som ska stå för sig själv och vara vackra kan gärna klippas ur lite för ett luftigare intryck. Vissa buskar, som korneller, har vackra grenar som gärna kan få synas igenom bladverket.

Perenner kan vi inte bestämma höjd och form på, så där gäller det att välja rätt redan vid planteringen. Vill du inte köpa nya plantor kanske det räcker med att flytta vissa växter. Se över rabatten – finns det spännande konturer eller har alla plantor med en viss höjd eller form hamnat tillsammans? Nu under hösten går det utmärkt att flytta perenner.

Kittla fantasin!

Olika former, färger och höjder i rabatterna handlar om att kittla fantasin och skapa blickfång. Bildar allting en enda, kompakt enhet vet blicken inte vad den ska vila på och känslan blir rörig och oharmonisk.

Ta dig tid att blicka ut över din trädgård, täppa eller koloni under hösten med fokus på konturerna. Det behöver inte handla om några stora investeringar att hitta spännande former utan ett tag med sekatören, häcksaxen eller spaden kan göra underverk.

_Sköna höstdagar! önskar Katarina på Odla.nu_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB