Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hippa hortensia

Hydrangea macrophylla

Carsten Schroll, innehavare av trädgårdsmästeriet 4Kløver, är Skandinaviens störste producent av hortensia. Det blir en miljon exemplar varje år och historien är ett bra exempel på att man som ung trädgårdsmästare faktiskt kan bli framgångsrik i en bransch med tuffa ekonomiska villkor.

Carsten Schroll började bokstavligen på bar jord för åtta år sedan. Här byggde han ett 1,6 hektar stort växthus där de många stora och vackra hortensiorna produceras till låga, konkurrenskraftiga priser. Carsten Schroll har nämligen tagit fram arbetsbesparande odlingsmetoder i sitt trädgårdsmästeri och det är viktigt när det handlar om en växt med lång produktionstid.

Samtidigt har den romantiska vanliga hortensian, Hydrangea macrophylla, återigen blivit en väldigt efterfrågad prydnadsväxt. Det beror först och främst på att hortensian kan användas på många olika sätt: som krukväxt, snittblomma och torkad växt eller som skulptural, färgsprakande växt som står länge i krukor utomhus eller i trädgårdens rabatter där den så småningom utvecklas till en låg buske.

Längre säsong
Säsongen för hortensia har förlängts rejält de senaste åren. Förr kunde man bara köpa hortensia från mars till maj, numera säljs den nästan året runt - från mitten av december till oktober.

Hortensia kan planteras ut i krukor från april till oktober när det inte är risk för nattfrost. Växten kännetecknas av stora blomklasar i klara, starka färger som blå, rosa, röd eller vit. Vissa sorter har tvåfärgade blomställningar och de blommar faktiskt från vår till höst. De vitblommande sorterna börjar med limegröna knoppar som slår ut i vitaktiga blomställningar som i sin tur går över i en grönaktig nyans när de åldras. I slutet av året får blomställningarna röda eller bruna nyanser.

Så här sköter du hortensia
Hortensia är lättskött. Det viktigaste är att den inte får torka ut – den ska hållas konstant fuktig. Om du har hortensia som krukväxt ska den stå så ljust som möjligt på vintern, exempelvis i ett söderfönster, medan den ska stå i halvskugga från våren till sensommaren. Undvik direkt sol.

Ge den gödning från april till augusti. Klipp eventuellt av de gamla blomklasarna precis under blomställningen, men inte senare än augusti eftersom nästa års blommor börjar bildas tidigt. Annars kan du låta den gamla blomställningen sitta kvar och njuta av färgskiftningarna.

Utomhus föredrar hortensia en halvskuggig plats. Undvik direkt sol. Det är en god idé att skydda hortensia mot frost och uttorkning på vintern. Ställ utomhuskrukorna på en skyddad plats, till exempel i garaget, under vintern.


Hortensia,
Hydrangea macrophylla


Hortensia,
Hydrangea macrophylla


Hortensia,
Hydrangea macrophylla

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB