Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Heuchera, Tiarella, Heucherella

Heuchera, Tiarella, Heucherella - växter med fantastiska blad.

Under senare år har intresset för bladväxter ökat. Man har insett att allt inte måste blomma överdådigt för att vara vackert, utan det kan många gånger vara en fördel om bladen är vackrare än blommorna. Dessa växter passar fint till morgon- och kvällssoliga platser och ställen med vandrande skugga, där det ändå skulle blomma sparsammare än i full sol.

Det har dykt upp några nya sorter i växtbutikerna, dock finns mycket att önska ännu när det gäller sortimentet i Sverige. Men vi får hoppas att utbudet ökar när efterfrågan gör det.

Det finns specialistplantskolor i England och USA som arbetar fram nya vackra hybrider av alunroten Heuchera, spetsmössan Tiarella och deras korsning Heucherella. Vi får hoppas att dessa hybrider snarast hittar till oss, då det finns mycket vackert att hämta!

Alla tre har liknande krav på växtplatsen och jorden, även om Heuchera tål mer sol än både Heucherella och Tiarella.

Den rena arten, Heuchera sanguinea, alunrot, odlas i en blygsam omfattning. Men allt vanligare i odling är de hundratals namnsorter, som oftast är hybrider mellan Heuchera americana, H. sanguinea och H. micrantha. Under namnet Heuchera x brizoides har man samlat sorter som är korsningar mellan många olika arter och som därmed är svåra att placera.

En del sorter blommar mer än andra. Det finns sorter med rosaröda, ljusrosa och nästan vita blommor.

Blommorna bildar luftiga klasar på tunna stjälkar över bladrosetten. Höjden på blomstjälkarna kan vara upp till 1 m beroende på sorten.

Storleken på bladrosetten kan variera mellan jättar på 1 m till små, knappt 20 cm i diameter. Bladrosetternas höjd kan också variera från knappa 10 cm till dryga halvmetern.

Alla tre släktena är lättskötta och förnöjsamma vad det gäller växtplats. Heuchera och Heucherella vill dock inte stå fuktigt, särskilt inte under vintern, för då kan de ytliga jordstammarna ruttna. Så de passar bäst till stenpartier eller upphöjda rabatter. Är också mycket fina som kantväxter i perennrabatter.

Tiarella däremot vill gärna stå i trädgårdens skuggigare partier och får aldrig torka ut helt, men inte för den delen heller stå i vatten. Alla vill gärna ha lättare, mullrik, gärna något kalkhaltig jord. Gödsla gärna med Algomin!

Heuchera och Heucherella behöver planteras om med några års mellanrum då plantorna gärna höjer sig och "kliver upp" från rabatten. Det gör inte Tiarella, den håller sig oftast kvar i jorden men breder ut sig med utlöpare.

Plantorna kan förökas med delning i samband med omplantering. Frösådd går också bra, men man kanske inte får likadana exemplar som moderplantan, men det är ju bara kul att få egna nya sorter!

De flesta är härdiga upp till zon 6, variationer mellan sorterna förekommer dock, så kolla där du köper plantan!

De Heuchera-sorter som hittills har hittat till oss är till största delen rödbladiga. Inget fel på det, men det hade varit roligt med lite mer valfrihet.

Här några vackra rödbladiga varianter:

Förutom den gamla, välkända 'Palace Purple', har det kommit en massa nya sorter. 'Palace Purple' är dock fortfarande en av de bästa och tåligaste. Den har mörkt purpurfärgade blad och creme/rosa blommor.

'Plum Pudding
Kom redan 1996 och blev genast en favorit med sin nya bladfärg, någonting mellan burgundyröd och plommonpurpur. Bladen är dessutom skimrande blanka och växtsättet tätt. Fin partner till variegerade, silvriga eller gulbladig växter.

'Cathedral Windows'
Metalliskt purpurfärgade blad med nästan svarta bladnerver påminner lite om blyinfattade kyrkfönster och därav namnet åt denna sort. En verklig prydnad i trädgården.

'Chocolate Ruffles'
En av favoriterna! Maffiga volangblad: chokladfärgade på ovansidan, den burgundyröda baksidan kikar vackert fram från volangerna. Massor med små, purpurfärgade blommor på starka stjälkar. Vill stå varmt, dock inte i gassande middagssol.

'Ebony & Ivory'
Stora, cremefärgade blommor höjer sig över det mycket mörkgröna, såsom namnet säger, "ebenholtsfärgade" bladverket och bildar en häftig kontrast.

'Persian Carpet'
Mina fröförökade plantor är ett vilt potpurri av färger som purpur, silver och grågrönt. Ingen är den andra lik men alla är lika fina!

'Rachel'
'Rachel' har vackra, mjukt purpurgröna blad med rundade kanter. Ljust rosa blommor på höga stjälkar tidigt på sommaren.

Silvriga blad:

'Frosty'
Korallrosa blommor och unikt, "frostigt" variegerat bladverk gör denna sort mycket åtråvärd. Tyvärr svåranskaffad. I likhet med den mer kända 'Snow Storm' är den krävande vad gäller växtplats. Den skall ha det mycket väldränerat och varmt.

'Snow Storm
Vitprickiga, variegerade blad med mörkare gröna bladnerver gör denna sort unik. Ceriseröda blommor tidigt på sommaren ger en häftig kontrast. Den vill ha det mycket väldränerat och varmt. Själv har jag den i kruka som övervintras frostfritt, då flera av mina försök har slutat med att den dör under vintern pga. kall vinterfukt.

'Pewter Veil' är tuffare vad gäller vinterförhållanden. Har övervintrat utan problem i rabatten. Silvriga, "metalliska" blad och blekrosa blommor på långa blomstänglar.

'Silver Scroll' har ett aningen silvrigare blad än föregående och skarpare kontrast mellan de mörka bladnerverna och bladet. Mörkt purpurfärgade baksidor skymtar fram och gör det hela ännu mer spännande. Ljusrosa blommor på försommaren.

En guld/ambra-färgad sort:

'Amber Waves
Denna sort har sedan introduktionen varit på min MÅSTE-HA-lista!! Inget napp hittills…
Ingen annan sort liknar 'Amber Waves'! De ljust rosa blommorna är en bisak jämfört med det fantastiska, volangkantade, ambra-guldfärgade bladverket!

Tiarella
Tiarella cordifolia, spetsmössa, är gammal i odling hos oss. Den bildar utlöpare och kan så småningom täcka stora ytor, men den är inte våldsam i sin framfart. Med sina sirliga, blekt vitrosa blomklasar och ljust gröna, handflikiga blad har den lyst upp de lite skuggigare hörnen i mången gammal trädgård. Tyvärr har den nästan varit försvunnen i de nya trädgårdarna, men nu har det kommit många nya, spännande hybrider med underbara blad.

Tiarella 'Inkblot'
Friskt gröna, djupt handflikiga blad med häftig, mörk teckning på bladnerverna. Massor med täta klasar av klart rosa blommor. Sprider sig inte med utlöpare.

Tiarella wherryi 'Heronswood Mist' 
Denna nya sort med breda blad har en mycket intressant färgskiftning. Lager med svalt rosa, grönt och krämvitt skimrar i bladen. Rosa blomstänglar i en ovanlig nyans. Blommar villigt om en gång till och med sina ovanliga blad och blommor är den ett spännande val. Växer långsammare än hybriderna då den är en art.

Heucherella
Korsningen mellan Heuchera och Tiarella som kallas Heucherella har liknande växtsätt och krav. Där har man således inga rena arter utan alla är sorter. Några av dessa presenteras här:

x Heucherella 'Kimono'
Namnet är inspirerat av de färgglada kläderna i Japan, 'Kimono' men även sortens blad är flerfärgade: silver, purpur och grönt bildar en intressant ornamentik. Den har ornamentalt bladverk på våren och stora, rundade handflikiga blad på sommaren. Blekt rosa blommor. Metalliskt rosa vinterfärg.

x Heucherella 'Quicksilver' 
Bladfärgen varierar från rött till grönt och mörkt brons över en säsong och har dessutom en silvrig beläggning. Vita blommor från rosavita knoppar i maj-juni.

x Heucherella 'Silver Streak' 
Många olika korsningsled har lett fram till denna fina planta. De flikiga, något avlånga bladen är täckta med silver och purpur I nerver, blommorna är vita med en aning lavendel i.


Heuchera pulchella
Foto: Oili Kaijomaa.


Heuchera 'Palace Purple'


Heuchera 'Plum Pudding'


Heuchera 'Chocolade Ruffles'


Heuchera 'Ebony & Ivory'


Heuchera 'Rachel'


Heuchera 'Snowstorm'
Foto: Viktoria Serafin


Heuchera 'Pewter Veil'


Heuchera 'Silver Scroll'


Heuchera 'Dales Strain'


Heucherablommor
Foto: Viktoria Serafin


Tiarella 'Heronswood Mist' vinterfärg
Foto: Viktoria Serafin


Tiarella 'Heronswood Mist'
Foto: Viktoria Serafin


Tiarella 'Oak Leaf' höstfärg
Foto: Viktoria Serafin


Tiarella 'Glen Freckles'
Foto: Viktoria Serafin


Tiarella 'Glen Freckles' höstfärg
Foto: Viktoria Serafin


Heucherella 'Kimono' och nävablommor
Foto: Viktoria Serafin


Heucherella 'Dayglow Pink'
Foto: Viktoria Serafin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB