Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Hassel

  • Trädgård

Nu lyser hasselbuskarna gula mot skogsbrynet. Det är de gula, långa hanhängena som får hela busken att lysa. De små honblommorna som sitter i samma buske märks nästan inte om man inte tittar närmare. Men då ser man att de är rätt söta med sin illröda tofs på toppen.

Vanlig hassel, Corylus avellana, förekommer vildväxande i Götaland och stora delar av Svealand, till och med i sydligaste Norrland.

Hasseln blommar på bar kvist i mars-april. De mjukhåriga, äggrunda bladen med dubbeltandad kant kommer först senare, i samband med den allmänna lövsprickningen. De får en häftig, gulröd höstfärg.

Nötterna som mognar till hösten sitter vanligen i knippen om 2-4 st och är ett vanligt förekommande julgodis. När hasseln själv börjar slänga nötter på backen och när de lossnar lätt från sitt hölje, då är de mogna. Man kan dock plocka dem tidigare och ha de vackra nötterna i en skål ett tag, så att de mognar inomhus. Man kan äta dem färska, då är de krispiga och saftiga och smakar helt annorlunda än de torra under julen. Man äter ofta nötterna färska t.ex. i Danmark.

Hasseln är lättodlad och förnöjsam. Den vill gärna ha näringsrik lermylla i fritt, men skyddat läge, gärna i öppen jord framför ett buskage eller i ett ljust skogsbryn.

Det finns många odlingsformer, antingen för nötproduktion eller till prydnad.

Av de första kan nämnas 'Jättenöt från Halle', 'Lambert's Filbert' och 'Cosford', men det finns många fler.

Till prydnad odlas många namnsorter och former, bl.a. flikhassel, Corylus avellana 'Heterophylla', även kallad 'Laciniata'.

En vacker, gulbladig sort heter guldhassel med sortnamnet 'Aurea'.

En rödbladig dvärgsort heter 'Anny's Red Dwarf'.

Den vackra hänghasseln har sortnamnet 'Pendula' och förekommer flitigt i planteringar.

Den roliga ormhasseln, 'Contorta', har vridna grenar och blir inte särskilt stor. Men om den kommer med helt raka rotskott, ska dessa kontinuerligt tas bort, för annars tar de över. Till min överraskning kommer vårt lilla ”ormträd” också med nötter!

Sorten 'Fuscorubra' har bronspurpurfärgade blad, tegelröda hängen och till och med gråröd bark!

Blodhasseln 'Purpurea' med sina röda blad är mycket dekorativ, men den tillhör arten Corylus maxima.

   

Corylus avellana 'Fuscorubra'
Corylus avellana 'Fuscorubra'

Hassel, honblommor och hanhängen
Hassel, honblommor och hanhängen

Corylus avellana
Corylus avellana

Corylus avellana på en äng
Corylus avellana på en äng

Hassel vid lövsprickning
Hassel vid lövsprickning

Corylus avellana 'Contorta', ormhassel
Corylus avellana 'Contorta', ormhassel