Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härliga porslinsblommor

Porslinsblomman (Hoya) är en uppskattad krukväxt som verkligen pryder sin plats. Den har så bra egenskaper att den anses vara en av de allra mest lättskötta krukväxterna.

Man kan lugnt påstå att porslinsblomman (Hoya carnosa) är en klassiker bland krukväxterna. Bladverket är vackert och läderartat och de porslinsliknande, väldoftande blommorna är rena konstverk. Efter blomningen ska du inte ta bort de små blomsporrarna för det är därifrån de nya blommorna utvecklas vid nästa blomning.

Hoya carnosa 'Variegata' och Hoya carnosa 'Tricolor' utmärker sig genom ett ovanligt vackert och brokigt bladverk. På den förstnämnda har bladen en vit kant, men det förekommer även blad med en rödaktig kant. Den sistnämndas namn antyder att bladen har tre färger: grön, gul och röd.

Hos de här två arterna gynnar du blomningen på våren eller sommaren genom att låta dem torka ut i ca två veckor. När växterna känner sig hotade till livet skyndar de sig att gå över i den generativa (blommande) fasen och bildar blomknoppar.

Samma sak gäller för en tredje slags porslinsblomma, Hoya carnosa 'Compacta', vars vågiga blad ger växten en såväl särpräglad som vacker form.

Bladverket på Hoya är så dekorativt i sig självt att den oftast säljs utan blommor. Men självklart kan den blomma också.

Alla porslinsblommor behöver mycket ljus och kan tåla till och med ganska mycket solsken. Endast sparsam vattning eftersom de trivs bäst om de får torka ut lite mellan vattningarna. Gödning endast i mindre dos och bara under växtsäsongen, dvs. från februari till oktober.

Det finns faktiskt nästan hundra sorter av de här spännande växterna och de har alla sin egen karaktär när det gäller blad, blommor och dofter. Fast det kan behövas lite tålamod om du vill ha tag på några av de lite speciellare sorterna.


Porslinsblomma,
Hoya carnosa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB