Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härliga petunior!

Petunia är en av våra mest omtyckta och användbara blommor och de finns i en mängd olika färger. Har du sett de roliga, tvåfärgade sorterna?

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Petunia, Petunia x hybrida, är en användbar och omtyckt blomma som finns i en uppsjö av färger. Lite extra roliga är de tvåfärgade sorterna. Det finns tvåfärgade petunior i olika färgkombinationer: klassiskt polkagrisfärgade röda och vita, svarta med lilavita ränder och himmelsblå med vita kanter för att bara nämna några.

Petunia passar överallt

Petunior är lätta att använda och de passar fint i olika planteringskärl som balkonglådor, stora krukor och amplar men också i rabatten, som marktäckare och kantväxter. De tvåfärgade sorterna är fina att samplanera med växter som tar upp någon av färgerna alternativt med lite lugnare toner som silver, grönt och vitt.

#Doftar gott och blommar villigt#

Petunior har en fin doft och är dessutom mycket blomvilliga. Trivs petuniorna blommar de från det att de planteras ut ända tills frosten tar dem. Det finns självrensande sorter, men de flesta petunior behöver rensas från vissna blommor efterhand för att behålla sin fräschör.

#Petunia tillhör familjen potatisväxter#

Namnet Petunia kommer av det portugisiska ordet petun, som betyder tobak och bladen på petuniorna liknar tobaksplantans. Petunia tillhör familjen potatisväxter. Alla moderna sorter av petunia är hybrider, oftast korsningar mellan Petunia axillaris och Petunia integrifolia. Petunior är fleråriga växter som främst odlas som ettåriga hos oss.

Såhär trivs petunian bäst

För att petuniorna ska trivas så bra som möjligt och bjuda på en rik blomning ska de placeras på en solig växtplats, möjligen i lätt skugga och i ett skyddat läge. Jorden ska vara av hög kvalitet och eftersom petunior är känsliga för höga pH-värden så välj en jord med neutralt eller lite lägre pH-värde. Jorden ska hållas jämt fuktig. Vattna med svag näringslösning till de upprättväxande sorterna och ge lite starkare dos till de starkväxande ampelpetuniorna. Det går också utmärkt att blanda i långtidsverkande näring i jorden när du planterar petuniorna.

#Petuniasorterna delas in i grupper och serier#

Det finns mängder av olika namnsorter och serier i odling. Petuniasorterna brukar delas in i grupper efter blommornas storlek och därefter i olika serier.

Multiflora-sorter av petunia är buskiga och har cirka 5 centimeter stora blommor och de klarar regn och blåst utan problem. Om Multiflora-sorterna blir långa och tunna, klipper du ner dem till 10-12 centimeter, så blir de snart knubbiga och fina med riklig blomning igen.

Grandiflora-sorter av petunia är storväxta, buskiga och har 6-8 centimeter stora blommor. Grandiflorasorterna utvecklas inte så väl under kalla och regniga somrar, men blir däremot helt magnifika varma och soliga somrar.

Praktpetunian är en hybrid från Japan, en rankbildande variant med ca 5 centimeter stora blommor och med en otrolig växtkraft.Mest känd ärSurfinia-Serien där sorten ’Surfinia’ blivit en typ av varumärke. Serien har följts av liknande från andra förädlare med andra namn, men med samma kraftiga och rankande växtsätt. Om praktpetunian sköts väl och får både rikligt med näring och många soltimmar kan rankorna bli meterlånga. Används med fördel till amplar eller balkonglådor.

Småpetunia har det vetenskapliga namnet Calibrachoa, men de är nära besläktade med Petunia. Av småpetunia finns många sorter i odling till exempel Million Bell-Serien.

#Nya härliga petuniasorter#

Petunia ’Merlin’, ’Rhythm & blues’ och ’Wicked Purple’ är tre nya unika petuniasorter med härliga blomfärger. De är alla naturligt lågväxande.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB