Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hallowéen

Hallowéen spökenas egen festkväll

Spökenas egen "partytime" står för dörren. De stora orangefärgade pumporna skärs ut till skräckinjagande lyktor. Borden dukas och dekoreras med pumpor och orange-färgade blommor inför fredagskvällens spökparty.

Att festa den 31 oktober är ingen nyhet. Kelterna som levde i England, Irland och norra Frankrike för 2000 år sedan firade nämligen sin nyårsafton denna dag. Detta gjorde man genom att skrämma de onda makterna så att de inte följde med in på det nya året. Eftersom ont fördrivs med ont klädde man ut sig till spöken, benrangel osv. Ljus och eld skrämmer också onda makter och för att kunna gå runt med elden gröptes rovor och kålrötter ut till lyktor som bars runt som facklor. Pumpan som lykta kom mycket senare från USA dit Hallowéentraditionen förts med invandrarna.

Orange - Hallowéens egen färg
Av nyårsfesten blev det Alla Helgons fest, All hallow eve - Hallowéen och pumplyktan blev Hallowéens kännetecken. Den har också gett sin färg åt Hallowéen, den orange pumpafärgen har blivit för Hallowéen vad rött är för jul och gult är för påsken. Kanske är det också en rätt naturlig färg så här på hösten, då träden bjuder på sitt färgsprakande höstfyrverkeri i just gult, rött och orange.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Låt därför naturen bjuda på en del av dekorationsmaterialet till Hallowéenpartyt. Höstens pumpaskörd kommer naturligtvis till användning och kan bilda grundstomme. De stora pumporna kan skäras ut till lyktor att pryda med både inne och ute. Tänk bara på att de saftar sig så inte bord och golv skadas. Hämta in lite gula höstlöv. Titta samtidigt runt och se vad trädgården och naturen i övrigt kan bjuda på som t.ex. nypon, rönnbär, japanska lyktor osv. Kanske finns det enstaka ringblommor kvar som passar utmärkt i färg. Annars finns gerberan i många orangegula färgställningar, fackellilja och andra liljor fyller också bra i arrangemang. Orangefärgade snittkrysantemum kan lätt klippas ner i små kvistar till arrangemang där t.ex. pumpor kan utgöra skålarna.

Inte bara snittblommor ger Hallowéenstämning. Den "gröna" krukväxten kroton har Hallowéens nyanser i sina färggranna blad, gult, orange, rött osv. Kroton gör sig snyggt ihop med paprikaväxternas gulröda frukter och korallbäret med sina runda orangefärgade kulor. Sätt några gulorange krukkrysantemum därtill och du får en härlig färgklick. För att ge den där riktiga Hallowéenstämningen komplettera med en pumpalykta och bädda in gruppen i höstlöv.

Hallowéenbukett
Ska du gå på Hallowéenparty, så låt din blomsterhandlare göra en generös snittbukett. Ännu häftigare blir den lätt draperad av spindelväv och med medföljande spindel, från någon leksaksbutik. Kan undra om värdinnan har spindelfobi? Det lär visa sig!!!

Visste du att: 1996-års största svenskodlade pumpa vägde 174 kg och såldes för 8.500 kronor. 1997-års största svenskodlade pumpa vägde hela 202 kg och såldes för 12.000 kronor.


Förgängelse, blommor och spindelväv i ett stämningsfyllt arrangemang till Hallowéen.
Arrangemang: Per Benjamin
Foto: Mikael Förster

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB