Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gullranka

Visste du att...
Gullrankan har hälsobefrämjande egenskaper? Växten har en hög avdunstningsgrad och minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften. Den är lättskött, snabbväxande samt motståndskraftig mot skadedjur; en bra växt för den ovane. Snygg i en flätad korg och med ett stöd gjort av kokosfiber.

Namn: Gullranka (Epipremnum pinnatum)

Familj: Araceae, kallaväxter.

Ursprung: Filipinerna.

Beskrivning: Epipremnum – från grekiska epi, på och premnon, trädstubbe
pinnatum – fjäderlik.

Bakgrund: I naturligt tillstånd växer gullrankan som en klätterväxt eller en lian och bladen blir djupt flikiga, därav namnet pinnatum, fjäderlik.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Bladen hos de plantor vi har i våra hem når bara till ungdomsstadiet och formen på bladen är därför hel. Växten, vars luftrötter fungerar som klängen, finns i affären året om.

Egenskaper: Gullrankan har hög avdunstningsgrad samt minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften. Den är lättskött, snabbväxande samt motståndskraftig mot skadedjur; en bra växt för den ovane hemmaodlaren.

Placering: Placeras i halvskugga, stark sol bleker bladen medan de på en mörk plats blir helt gröna. Bäst trivs växten i rumstemperatur året om, eventuellt något svalare på vintern, dock aldrig under 16°C.

Sorter: Den rena arten har helt gröna blad. Vanliga sorter är 'Aureum', som har gulmarmorerade och 'Marble Queen' som har vitmarmorerad blad.

Skötsel: Jorden vattnas igenom ordentligt vid varje bevattningstillfälle. Den bör torka upp till nästa gång. Svag näring ges en gång i veckan från vår till höst och bladen duschas då och då.

Långa rankor kan beskäras, men troligtvis kommer växten inte att grena sig. Omplantering görs på våren om krukan är full av rötter.

Användning: Unga plantor passar bra i ampel eller på en piedestal och äldre plantor vid stöd eller spaljé. Växten används som marktäckare och i offentliga miljöer.

Produktionsmetoder: Odlingen sker i växthus med skuggväv i en temperatur mellan 21 och 32°C. Vid temperaturer över 35°C eller under 18°C blir kvalitén på plantorna sämre och tillväxten långsammare.

Gullrankan förökas genom att 5 cm långa sticklingar tas från moderplantor och sticks i ett odlingssubstrat. Substratet bör ha en god fukthållande förmåga och god syretillgång för att ge sticklingen bästa möjliga förutsättningar. Redan efter 1 – 2 veckor bildas nya blad medan rötterna utvecklas först efter 3 – 4 veckor. Hela kulturtiden är mellan 13 och 16 veckor.


Gullranka


Gullranka
Foto: Mats Hallgren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB