Guld av grönt
Om Guld av grönt av Emma Kolback
Guld av grönt är debutkokboken av Emma Kolback, som redan vid 20 års ålder tog klivet ut i kokboksbranschen. Kolback arbetade på Hagabions Café i Göteborg vid tiden för utgivning – ett välkänt vattenhål för den som uppskattar kreativ vegomat. Hon utvecklade recepten i nära samarbete med sin kollega Annelie, där de gemensamt sökte nya vägar och smaker inom den veganska maten.
Recept och teman i boken
Boken vänder sig i första hand till den som gillar eller är nyfiken på vegansk och vegetarisk mat. Även om Emma Kolback själv inte längre är strikt vegan lagar hon till största delen veganska rätter, ofta för att utmana och bevisa för andra att växtbaserad mat kan vara både färgstark och fantasifull. Här får fördomar om tråkig vegankost tydligt mothugg.
Veganska möjligheter
Recepten är helt fria från kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Istället används tofu och sojakött som tacksamma ersättare och inspiration till nya tolkningar av välkända rätter. Kolback tar ut svängarna i både vardagsrätter och festmat, och många rätter är helt hennes egna skapelser – kaprisbiffar med senapssås, nötmousse i rosa ton samt dessertfavoriter som tryffel på kikärter och jordnötter eller chokladkaka med chilifudge.
Råvaror, smaker och pedagogik
En av bokens styrkor är dess genomgång av råvaror och ingredienser som kanske inte hör hemma i den klassiska husmanskosten. Det finns en användbar lista och presentation av sådana gröna råvaror – perfekt både för dig som är nybörjare och vill testa mer från växtriket, och för den mer vana hemmakocken som söker ny inspiration.
Skaparglädje och Göteborgsinfluenser
Lokal matglädje
Bakom recepten finns en tydlig känsla av kreativitet och lustfylld experimentlusta med rötter i Göteborgs levande vegetariska matscen. Emma Kolback har format rätter som lockar både invanda veganer, flexitarianer, och carnivorer på upptäcktsfärd. Matlagningen genomsyras av en vilja att pröva oväntade smakmöten, till exempel desserter där chili eller kikärtor ger helt nya dimensioner.
Tillgänglighet och inspiration
Boken är inbunden och gavs ut 2006 av förlaget Habibi (ISBN: 91-975675-2-3). Den kan beställas från förlaget eller köpas via Bokrondellen.
En kokbok för alla
Guld av grönt passar såväl engagerade veganer som den som bara vill laga lite mer grönt då och då. Inspirerande recept, enkla presentationer och bokens pedagogiska upplägg gör det lätt att komma igång och roligt att fortsätta.
Kort om författaren
Emma Kolback var blott 20 år när boken gavs ut men visade tidigt prov på både matglädje och nytänkande – något som märks på varje sida. Som kock och matinspiratör har hon gått i frontlinjen för det gröna köket, särskilt i Göteborg.
Sammanfattning och betyg
Guld av grönt visar att vegansk och vegetarisk mat kan vara sprudlande, nyskapande och god. Boken utgör ett färgstarkt bevis på att växtbaserad matlagning rymmer oändliga möjligheter långt utanför det förväntade, och säger välkommen till alla vid sitt gröna bord.
Läs också Karin Larsson och blommorna i Sundborn