Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Gula austinrosor

  • Trädgård

När man talar om austinrosor, får många förnimmelsen av ljuva, doftande rosa skönheter med mångdubbla kjolar. Men det finns faktiskt minst lika många gula austinrosor som det finns rosa! De gula är lika underbart doftande och ljuvliga som de rosa, men på ett annat sätt. Har man ett hus som den rosa färgen inte passar mot, så kanske passar det bättre med de gula. Gult passar ju ypperligt till tegelfärg, falurött och de flesta gula och bruna nyanser, för att inte tala om blått!

Kärt barn har många namn och austinrosorna kallas också för engelska rosor, men även engelska austinrosor. De är framtagna av den engelske, mycket framgångstrike rosförädlaren David Austin. Benämningen austinrosor är ett samlingsnamn för namnsorter uppdragna av David Austin Roses Ltd.

David Austin har i många fall lyckats väl med att sammanbinda de gammaldags rosornas ljuva charm och doft med de moderna rosornas remonterande egenskaper och kompakta växtsätt.

Många av hans rosor är fyllda till tätt fyllda, men det finns även några enkelblommiga varieteter. De flesta doftar starkt och doften varierar mellan de olika namnsorterna.

Rosexperten Krister Cedergren ger mycket bra råd om hur man beskär och gödslar dessa rosor:

- Föryngringsbeskär under vinterhalvåret genom att gallra ur gamla grova grenar, samt beskär andra grenar av varierande ålder enligt tripp, trapp, trull-metoden, d.v.s. någon gren skärs av strax över marken, någon annan lite högre upp o.s.v. Detta för att få en nytillväxt från basen, vilket gör att busken inte blir kal nertill utan ser fräschare ut, samt att blommorna fördelas jämnare över busken. Beskär och helst inte senare än då björkens blad är stora som musöron. Dessa rosor är inte de köldhärdigaste - varför vintertäckning ibland kan vara att rekommendera - men de fyller trots det väl sin plats. Grundgödsla under senhösten då rosorna slutat växa och komplettera under sommaren med handelsgödsel, typ NPK, eller med speciell rosgödsel och kanske än viktigare, PK-gödsel på eftersommaren och hösten.

I Cedergrens Plantskola finns också ett 35-tal austinrosor att köpa.

I Göteborgs Trädgårdsförenings Rosarium finns ett flertal av dessa rosor att beskåda, både gula och rosa. Jag har varit där och gjort en liten bildkavalkad på de gula. Var så goda och njut! Synd bara att doften inte kan förmedlas via nätet, men man kan ju åka dit och nosa på dem själv, inte minst just nu när Göteborgs Lustgårdar har öppnat!

Bilder:
'Buttercup'
'Graham Thomas'
'Crown Princess Margareta'
'Janet'
'Jude the Obscure'
'Leander'
'Molineux'
'Pat Austin'
'Sweet Juliet'
'The Alexandra Rose'
'The Pilgrim'

   

'The Pilgrim'
'The Pilgrim'

'Buttercup'
'Buttercup'

'Jude-the-Obscure'
'Jude the Obscure'

'Leander'
'Leander'

'Molineux'
'Molineux'

'Pat Austin'
'Pat Austin'

'Sweet Juliet'
'Sweet Juliet'