Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gul vårglädje

Gul vårglädje är Månadens Växttema i april 2003

I temat ingår
Vårginst, Cytisus x praecox 'Allgold' 
Fylld kerria, Kerria japonica 'Pleniflora' 
Klätterbenved, Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'

Gulblommande buskar sprider vårglädje
Varmt gula blommor ger ett glatt och livligt intryck. Vårginsten 'Allgold' och den fyllda kerrian 'Pleniflora' blommar i härligt solgult, vårens kanske allra mest uppskattade färg. Tillsammans med den gulbrokiga klätterbenveden 'Emerald'n Gold' bildar de Månadens Växttema i april, Gul vårglädje.

Just de varma tonerna av gult har en alldeles speciell lyskraft. Den uppsluppna glädje som de utstrålar är härlig i kombination med skir vårgrönska. Det hela blir som en hyllning till våren, fylld av känsla, kraft och livsglädje.

Vårginsten 'Allgold' är en lättsam buske med riktigt glad uppsyn. Den översållas av guldgula blommor i april-maj. Blommorna är så många att hela busken ser gul ut. Det här är en buske som piggar upp, så sätt den där du passerar ofta.

Vårginst gillar sol och jordar som är åt det torra hållet, så varma slänter och stenparti är perfekta växtplatser. Bland barrväxter och andra buskar lyser 'Allgold' upp under en lång period på våren. Låt den gärna få sällskap av vårblommande lökväxter som krokus, balkansippa, hyacinter och flocktulpan.

När vårginsten så småningom blommat över blir de långa, tunna, gröna grenarna synliga. De breder ut sig på ett mjukt och elegant sätt. Men busken håller sig liten, ca 1-1.5 m hög och lika bred. Grenverket är grönt även vintertid vilket ger en trevligt kontrast både till mer färgfattiga växter och till snö. Bladen är små och har samma gröna färg som grenverket.

Med fyllda blommor

Kerrian är en ljuvlig och graciöst växande buske med mjukt välvda grenar. I maj-juni är det dags för blomning. Den rena arten har gula och enkla blommor, men hos sorten 'Pleniflora' är de helt fyllda, nästan bollformade. De är också större än hos vanlig kerria. Förutom huvudblomningen bjuder fylld kerria ofta på en och annan blomma senare på sommaren och även en bit in på hösten. Och precis som hos vårginsten är grenverket grönt året om.

Låt gärna den 1-1.5 m höga kerrian resa sig som solitär ur en plantering av låga eller halvhöga perenner. Violetta violer är underbart till kerrians gula blommor. Vinca med glänsande bladverk och blå blommor är också fint liksom rödbladig revsuga. Kerrians mjuka grenar kan även ledas in i en spaljé, t.ex. mot en vägg.

Tillsammans med vintergröna växter eller buskar med annan blomningstid ger kerrian värdefull färg. Men det är också roligt att låta den samspela med t.ex. violetta syrener som ger härlig kontrast. Smällspirean 'Diabolo' med sitt mörkröda bladverk är ett annat lysande sällskap, liksom den gulbrokiga klätterbenveden 'Emerald'n Gold'.

Grön året om
De städsegröna bladen hos 'Emerald'n Gold' är brokiga i lysande gult, därför kallas den även guldbenved. Det är en liten buske som bara blir ca 50 cm hög. Den breder däremot gärna ut sig på bredden och kan som marktäckare bilda strålande vackra och frodiga mattor. Nya rötter utvecklas lite här och var på de gröna grenarna. Med hjälp av dem kan växten också på egen hand ta sig upp för t ex trädstammar och murar. Är underlaget mindre klättervänligt kan man hjälpa till med en spaljé.

Kanske är 'Emerald'n Gold' allra vackrast i lätt skugga. Där lyser bladens gula partier ändå mer än i sol. Det är också en underbar sällskapsväxt till gulblommande växter. En viktig poäng med klätterbenveden är att den såväl sommar som vinter ger ett fräscht men ändå varmt intryck. Det är därför en utmärkt växt att ha nära huset eller klättrandes uppför husfasaden.

Växtfakta
* Vårginst trivs bäst i full sol och är härdig i zon I-III. Favoritjorden är sandblandad och väldränerad. Det är bra att gallra bort gamla grenar med några års mellanrum, så håller sig busken fin och blomrik. Skär av grenarna ända nere vid markytan direkt efter blomningen.

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB