Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Grön sommarrabatt

Grönt är en blomfärg som har kommit starkt under de senaste åren. Den är lätt att kombinera med många andra färger eller så kanske man kan göra en rabatt med enbart olika gröna nyanser, från limegrönt till mörkt purpurgrönt? Verkligen nytt och annorlunda.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Ja, men… mer eller mindre gröna är väl alla rabatter, tänker ni väl. Jo, men jag menar gröna blommor!

Ordet viridiflora är latin och betyder just gröna blommor, så ser man det i samband med det latinska namnet, kan man vara säker att växten har mer eller mindre gröna blommor.

Så tycka vad man vill om skönheten hos blommorna, så har t.ex. Rosa viridiflora just gröna blommor! Säljs hos välsorterade specialplantskolor, t.ex. Cedergrens i Råå.

Molucella leavis, musselsyska, har roliga olivgröna fröställningar efter de oansenliga, pyttesmå blommorna. Kan användas som eterneller. Så i mars, gror långsamt. För att snabba upp groningen kan man lägga sålådan i en plastpåse och ha den i kylskåpet 2 veckor, placera den sedan 18-21 ºC varmt. T&M, PoD m.fl.

Det finns också grönblommiga sorter av "jungfrun i det gröna", Nigella, men dessa finns inte att köpa som rent frö utan de finns bara med i fröblandningar. Men alla sorterna har ju dekorativa, i början gröna, fröställningar, som står länge och kan användas som eterneller!
Weibulls, Coop, Suttons, T&M m.fl.

Orientaliska jungfrun, Nigella orientalis 'Transformer' är mindre känd. Den har gröngula blommor och avlånga, mycket dekorativa fröställningar. Lord Nelson.

Av Amaranthus caudatus, rävsvans, finns det många olika namnsorter med gulgröna vippor, både upprätta och hängande. Vacker i sommarplanteringar tillsammans med andra växter. Weibulls, T&M m.fl.

Bupleurum rotundifolium 'Griffiti' och 'Green Gold', harört, liknar mycket Euphorbia, den har gröngula, flata flockblommor i toppen av stjälkarna. Kan användas i soliga rabatter men är vanligare i blomsterbinderier. Behöver förkultiveras några veckor för att hinna blomma. Frökompaniet, T&M.

Papaver somniferum 'Applegreen' är en läcker, dubbelblommande sort av opiumvallmo. Mycket fin i sommarrabatten! T&M.

Blommorna hos Petunia 'Surfinia Lime' är limegröna inuti, nästan vita mot spetsarna. Köps enklast som färdig planta.

Zinnia 'Green Envy' och 'Envy Double' har en av de grönaste blommorna. Mycket dekorativa! Weibulls, T&M, Lord Nelson.

Thompson&Morgan kom i år med en nyhet, en grön pensé 'Envy'. Den beter sig annars som vilken pensé som helst. Men den är alltså mer eller mindre limegrön, med mörkt "ansikte" och "ögonfransar" och färgskiftningar i ljusblått och gult. 
Liknande är PoD:s sort 'Irish Eyes' som dock har mindre mörkt i mitten.

'Iris Eyes' heter också en sort av sommarrudbeckia. Den har gula blommor med starkt grön mitt. PoD.

Flera sorter av blomstertobak, t.ex. Nicotiana 'Nicki F1 Lime', 'True Lime' och 'Lime Green' är just limegröna. Många leverantörer har frö, dessutom säljs de som färdiga plantor.

Klocktobaken, Nicotiana langsdorfii, har smala, hängande blommor i limegrönt. Frön finns hos Frökompaniet, Weibulls, Lord Nelson mfl.

Scabiosa stellata 'Trumstick', stjärnbollsvädd, har visserligen ljusblåa blommor, men det är de dekorativa, runda frökapslarna man odlar den för, och de är ljusgröna! Nelsons mfl.

Solrosen Helianthus annuus 'Lemon Gammon' har blekgula blomblad och grön mitt. Även sorten 'Teddy Bear' har grön mitt i den dubbla, gula blomman. Weibulls.
Grön skiftning uppges sorten 'Green Ice' ha i hela blomman. PoD.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Krukplantan krysantemum kan också planteras i urnor utomhus för höstglädje. Chrysanthemum 'Kermit' är limegrön. Köps som färdig planta, tyvärr något svår att hitta annat än som snittblomma.

Och så kan man ju kombinera "allt" med en perenn som har vackra blad och små, gulgröna blommor: jättedaggkåpa, Alchemilla mollis! Passar i många olika sammanhang och som kantväxt. Allmänt till salu i plantskolorna som färdig planta, Frökompaniet har frö.

Om man vill kombinera sommarrabatten med lökväxter, finns där också några grönblommiga sorter.

Gladiolus 'Green Bird' är som namnet låter ana, limegrön/vit. Även 'Erin' är något limegrön men åt det gula hållet. Suttons.

Eucomis bicolor, fläckig tofslilja, har lustiga gröna tofsar över de grönvita blommorna, senare även dekorativa gröna frökapslar. Weibulls mfl.

Den perenna lökväxten Zigadenus elegans heter t.o.m. grönlilja på svenska. Längre norrut är den säkrast att ta upp på hösten, men den bör klara sig t.o.m. zon 4. Har fått veta att den även i enstaka fall har klarat zon 5. Plantor säljs sparsamt i välförsedda plantskolor, frö finns bl.a. på Trädgårdsamatörernas frölista.

Arum 'Green Goddess' har grönvita blommor med grönrandiga spetsar. Dåligt härdig, bäst att ta upp på hösten och förvara frostfritt. T&M.

Samma behandling gäller för den grönblommiga kaphyacinten Galtonia viridiflora, som blommar med hängande klockformade blommor på långa stänglar på sensommaren. Weibulls, Suttons mfl.

Tillsammans med alla dessa gröna blommor passar de limegrönbladiga bladväxterna bra.

Sådana är t.ex. rabatteternellen Helichrysum 'Lime Light', penningbladet Lysimachia nummullaria 'Gold' och sommarcypressen Kochia scoparia ssp. scoparia, som är lime grön under sommaren och får en häftig rosa höstfärg. De två förstnämnda köps som färdiga plantor, frö till sommarcypressen finns hos Weibulls m.fl.

Vi ska inte heller glömma bort alla häftiga limegröna färgnässlor, alltså Coleus-sorter, som numera visserligen heter Solenostemum, men det är inte så lätt att komma ihåg. 
Men färgnässlorna är lätta att fröså själv, man förkultiverar dem några veckor. Man kan ha dem kvar som krukväxter genom att ta nya sticklingar då och då. Går bra att övervintra inomhus i kruka på fönsterbrädan. T&M, Weibulls m.fl.

Det finns också många vackra sorter av prydnadskål, Brassica oleracea, med gröna skiftningar i de vackra huvudena. Frö finns på många håll.

Det lilla roliga gräset Festuca 'Golden Toupee' är jättefin som kantväxt. Säljs som färdig planta I plantskolorna.

Många grässorter av olika slag, både ettåriga och perenna, passar också bra i en "grön" sommarrabatt! Köps som färdig planta i plantskolorna eller så kan man så dem på våren. Många fröfirmor har frön.

Köpställen
Suttons Seeds säljs bl.a. här på Odla
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många trädgårdsbutiker, bl.a. hos Weibulls.
Frökompaniets frön säjs i COOP-varuhusen som Obs! och Konsum.
Lord Nelsons, Weibulls och Hammenhögs frö har de flesta som säljer frön.
Plants of Distinction (PoD) säljs av Rockdala.


Molucella leavis, musselsyska,


Amaranthus caudatus, rävsvans


Bupleurum rotundifolium, harört


Papaver somniferum 'Applegreen'


Zinnia, 'Envy Double'


Grön pensé, 'Envy'


Nicotiana 'Lime Green'


Scabiosa stellata, stjärnbollsvädd


Eucomis bicolor, fläckig tofslilja

*
Lysimachia nummullaria* 'Gold', penningblad
Foto: Bernt Svensson


Kochia scoparia ssp. scoparia, sommarcypress
Foto: Bernt Svensson


Coleus-sorter, färgnässlor


Brassica oleracea, prydnadskål
Foto: Fröleverantörernas egna bilder där inget annat anges

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB