Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gräsmästarens trädgård

Vi har varit på besök i en stor, vacker villaträdgård mitt i Torslanda. Här bor sedan 1966 Henny och Gunnar Pettersson i sitt blomsterparadis med dess magnifika gräsmattor!

Men så är Gunnar också en pensionerad "gräsmästare" med många års erfarenhet av gräsmatteskötsel, både på kommunens stora gräsytor och på golfbanor. Och han vet verkligen vad han gör: hans egna gräsmattor ser ut som vore dom klippta med nagelsax! Gröna och frodiga trots de senaste veckornas hetta och torka, tack vare noggrant underarbete och skötsel.

Han klipper dem aldrig lägre än 5 cm - gräset måste ha substans för att inte torka ut så lätt. Kanterna mot rabatterna är noggrant skurna och trimmas en gång per månad. Mycket vackert och snyggt!

Rabatterna är mjukt inskurna i den magnifika gräsmattan och gräset bildar naturliga gångvägar mellan dem. Här prunkar det från tidigt vår, då olika lökväxter inleder blomsterprakten och fortsätter sedan fram till senhösten. Många vintergröna växter gör trädgården vacker även under den mörka årstiden. Man har lekt med effekter av formklippta häckar, idegranar och träd och fått fram en intressant och omväxlande inramning åt de många blommande växterna.

De många arrangemangen med trädgårdskonst gör att man ständigt upptäcker nya saker att titta på när man vandrar runt i trädgården. Ett troll bor i en grotta under en väderkvarn - trollet och kvarnen får dock flytta in under vintern. Vid juletid är en tomte den nya hyresgästen i trollets bostad. En gran pryder som sig bör hans grotta.

Av de två fina dammarna som är förbundna med varandra med ett vattenfall har den övre ett fint arrangemang med röda näckrosor och gul iris. I den nedre sitter en liten sjöjungfru på sin sten mitt i en sprudlande fontän. Stora, gula dagliljeruggar, frodiga funkior och bergenior och blommande klasespireor inramar dammen och ger den en lummig grönska.

En maffig örn vaktar ingången till uterummet från sin dagliljerugge och en gås och en skånepåg välkomnar en på trappan, som är omgärdad av stora, yviga sparrisplantor. Från muren intill väller frodiga murklockor fram.

Ståtliga urnor och krukor med fina planteringar finns överallt och en frodig begonia-ampel hänger över trädgårdsgången och matchar fint de gamla vagnshjulen i samma röda färg - mycket effektivt!

Av den överväldigande grönskan och frodigheten träder några enskilda växter särskilt fram: en helt otrolig pion, en himmelsblå rugge med den blåa bergvallmon, en sirlig samling av krolliljor och eller den ljuvligt pastellfärgade gruppen med höga aklejor.

Det fanns också en blågul, färgsprakande grupp med praktlysing och italiensk oxtunga samt den härligt rosa, på flera platser förekommande Mose brinnande buske.

För att inte tala om de eldigt röda klätterrosorna 'Heidelberg' och 'Symphatie' som redan börjat blomma, samt den doftande buskrosen 'Rose de Recht' framför en rosablommande paradisbuske. Helt underbart!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Även nyttoträdgården var mycket minutiöst skött - här var det snörräta rader av olika grönsaker och hallon. I växthuset i anslutning till nyttoträdgården dras massor med sommarblommor fram och bidrar till blomsterprakten under hög- och sensommaren.

Man behöver väl knappast tala om att det handlar om en härlig trädgård gjord av mångåriga medlemmar i den eminenta föreningen Trädgårdsamatörerna i Göteborg…

Sylvia skriver också för lokaltidningen "Torslanda Tidningen". Denna artikel kommer från hennes tidningsartiklar.


Den minutiöst skötta gräsmattan.


Pastellaklejor


Under trädskuggan


Rosa de Recht, Paradisbuske och Idegran


Näckrosdamm


Entregång


Gult och blått

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB