Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Goda buskar

Månadens Växttema i september 2002 är Höstens frukter bl.a. Hallon, björnbär och blåbär

GODA BUSKAR MED LÄCKRA BÄR- PLANTERA DEM NU!

Nyplockade bär är något av det godaste som finns. Hallon, björnbär och blåbär hör till de delikatesser som är lätta att odla i den egna trädgården. De ingår i Månadens Växttema för september, Höstens frukter. Plantera buskarna nu på hösten så är de beredda att börja växa så snart vårsolen tittar fram.

Bärbuskar ger inte bara godsaker att stoppa i munnen, de är också frodiga och dekorativa växter. De kan utan vidare infogas i vilka planteringar som helst. Det gäller inte minst blåbären. Odlade former av blåbär bildar fina buskar, 0.5-1.5 m höga beroende på sort. Många får lysande höstfärger. Blåbärsplantor trivs i samma jord som rododendron, så kombinera dem gärna.

Vaccinium corymbosum, blåbär

Odlade blåbär tillhör andra arter än de som växer vilt i våra skogar. Trädgårdsblåbären härstammar från Amerika och kallas också amerikanska blåbär. Bären är stora och sitter många tillsammans i stora klasar. Eftersom buskarna dessutom är relativt höga är bären lätta att plocka. Varje buske kan ge många liter delikata blåbär. Skulle de inte gå åt direkt går de bra att frysa eller att använda till sylt, paj och annat gott. Odlade bär är vackert blådaggiga men färgar inte mun och händer på det sätt som vilda blåbär gör.

Trädgårdsblåbärens smak är lite mer fruktig än smaken hos vilda blåbär. Sötman varierar mellan sorterna. 'Putte' hör till dem som ger söta bär medan t ex 'Northblue' har friskare smak. För att smaken ska bli riktigt utvecklad är det viktigt att bären får sitta kvar på busken tills de blivit väl mogna. Prova gärna blåbärsbuskar av olika sorter. Då kan de pollinera varandra vilket ger bättre skörd. Vissa sorter är dessutom självsterila och måste ha pollen från en annan sort.

Rubus idaeus, hallon

Sommargodis
Hallon är makalöst gott. Att bara kunna plocka några stycken när man passerar buskarna är underbart för både barn och vuxna. Hallonplantor kan också användas som häck eller insynsskydd. Det finns en mängd sorter att välja på och det som skiljer är främst växtsätt samt bärens utseende, fasthet och smak. Söta bär smakar bäst färska. Syrliga hallon ger godast sylt. De flesta sorterna ger röda frukter men det finns även gula hallon.

Hösthallon mognar senare än vanliga hallon. De kan förlänga hallonsäsongen för den som bor i hyfsat milt klimat, zon I-III. I kärvare lägen hinner bären inte mogna innan höstkylan sätter in.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Rubus fruticosa, björnbär

Vill ha värme
Vilda björnbär är läckra, men buskarna är ogästvänliga med sina taggar. Odlade former är som regel taggfria. Bären är stora, svarta och utsökta. Dessutom finns det vintergröna sorter, som 'Thornless Evergreen'.

Björnbärsplantor älskar värme. De trivs utmärkt där de spaljeras mot en varm vägg eller ett plank. Det är också ett bra sätt att snabbt få väggen att grönska. Det finns björnbärssorter som är härdiga i zon I-III. Tuffare än så är inte de här godingarna.

Plantera nu!
För många växter är hösten den bästa planteringstiden. Luften är fuktig och sval. Plantorna kan i lugn och ro etablera sig utan att stressas av brännande sol. När vårvärmen kommer står de höstplanterade växterna på plats, beredda att sätta igång att växa direkt. Bärbuskar hör till de växter som med fördel kan planteras under höstmånaderna.

Bakgrundsfakta

Hallon
Välj ett soligt läge för dina hallonplantor. Den bästa jorden är mullrik och väldränerad men fuktighetshållande. Vattna vid torka strax före skörd och under skördeperioden.

De flesta sorter kräver uppbindning. Gallra plantorna direkt efter skörd. Skär av alla tvåårsskott, de som burit frukt, vid markytan. Ettårsskotten gallras så att det återstår 12-14 kraftiga skott per sträckmeter.

Hösthallon mognar senare än vanliga hallon. Frukten kommer på årsskotten. Plantorna skärs ner helt och hållet efter skörd.

Björnbär
Plantera björnbär på en riktigt varm plats, t ex vid en södervägg. Jorden bör vara varm och väldränerad.

Led gärna upp björnbärsrankorna i en spaljé eller utmed spända trådar. Skär av tvåårsskott, de som burit frukt, vid markytan direkt efter avslutad skörd. Björnbär har ett snårigt växtsätt. Att leda tvåårsskott åt ett håll i en spaljé och de nya skotten åt det andra kan underlätta när det är dags att beskära.

Blåbär
Varmt, soligt och vindskyddat läge är bäst för blåbärsbuskarna. Trots det skogliga ursprunget har det visat sig att buskarna växer bättre och ger större skörd i full sol. Jorden bör vara porös, mullrik och gärna sandblandad. Dessutom bör pH-värdet vara lågt; 4-5. Plantera i särskild jord avsedd för rododendron eller blanda rikligt med okalkad torvmull i befintlig jord. Täck gärna marken runt plantorna med täckbark eller dylikt. Var försiktig med gödsling, i synnerhet när buskarna är nyplanterade. Vattna under torra perioder på sommaren. Plocka gärna bort blommor från buskarna de första två åren. Då växer busken snabbare till sig i storlek och kan senare bära stora skördar. Efter flera år kan man behöva föryngra buskarna. Skär då bort de äldsta skotten.


Vaccinium corymbosumblåbär

Rubus idaeus hallon
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB