Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gloxinior

Gloxinia är en exotisk, blommande krukväxt som finns i handeln under vår och höst. På latin heter växten _Sinningia speciosa_ och det svenska namnet är Gloxinia.

Från Blomsterfrämjandet

Den varierar mycket i utseende men det som alla sorter i huvudsak har gemensamt är att blommorna är klockformade. Oftast dominerar klockorna över bladen men kan ändå variera i storlek, form och färg samt hur de sitter på stänglarna.

Växten härstammar från Sydamerikas fuktiga och varma klimat.

Den storblommiga gloxinian har en vacker lyster på ytan som ger en känsla av sammet.

De småblommiga är nätta och söta med flera smala klockor på en stängel. Gloxinians blad är mjukt sammetslena men bladen varierar i storlek och form mellan olika arter och sorter.

Jag fastnar ofta för lystern i de stora klockorna och förundras över hur naturen kan producera något så vackert. Tänk er denna växt i sin naturliga miljö någonstans i Brasiliens tropiska regnskog där gloxinian uppträder i så många olika skepnader.

Gloxinian finns i så många olika skepnader. Vissa blommor ser ut som 1600-tals klänningar, sådana man ser på tunga målningar i sammet, med krås. Andra ser ut som de pastellfärgade klänningarna som växte fram i Skagenmålningarna, lätta, tunna och luftiga. Sedan finns det några som kanske inspirerat till dansklänningarna i Let's dance eller de man ser på karnevalen i Rio.

Gloxinian är en växt där blomman utstrålar kvinnlighet. I hemmet bör den ha en central plats där man kan komma nära och se blomman, gärna lite ovanifrån. Har växten stora klockor kan det passa med en kruka med lite tyngre utseende, gärna metall eller glaserad keramik t.ex. med lejontassar. Är det mindre och nätta blommor kan man eftersträva en lättare, romantisk helhet med en kruka som gärna är lite högre så att blommorna lyfts upp. En ljus kruka med spetsmönster eller som är avsmalnande nedtill kan vara jättefint, tänk lite 1700-tals rokoko.

Gloxinian blommar från vår till höst då ljuset är avgörande. Man bör sköta vattningen noggrant, speciellt under den första tiden då växten ofta inte hunnit utveckla sin knöl hos odlaren. Knölen som sedan bildas i jorden efter ett tag bör inte övervattnas då den kan ruttna. Har man lie kunskap, gröna fingrar och lite tur kommer nya skott från en knöl vars planta vissnat ner.

Ibland förväxlas Gloxinia, Sinningia speciosa, med en annan växt som har det latinska namnet Gloxinia perennis men de hör inte ihop.

Vill du satsa på en Gloxinia kanske du hittar en ur sortimentet som heter Avanti®. För tillfället finns den i 8 olika färger. Blommorna på den här Gloxinian är stora till formen. Växtsättet är sådant så den kan passa in på många olika ställen och även på mindre och smalare fönsterbrädor.

Bladen på Gloxinian har genom åren varit ganska stora och spretiga men har med nya sorter fått en lite mer "normal" storlek som är passande för fönsterbrädan.

Som med allt annat runt omkring oss har intresset för Gloxinian haft sina upp och nedgångar i popularitet. Just nu känner man av "positiva vindar" igen.

Så sköter du Gloxinian

  • Placera den halvskuggigt till ljust men skydda den mot stark sol.
  • Vattnas med svag näring vid sidan av knölen och låt jorden torka upp mellan vattningarna.
  • Hög luftfuktighet är bra för växten och den trivs i vanlig rumstemperatur.
  • Under vintern kan knölen förvaras i krukan, mörkt och svalt och när nya skott syns kan man plantera om, ansa den gamla plantan och börja ge den lite vatten igen.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB